Pretraga

Oprez: Evo što vam uzrokuje preuska odjeća

A- A+

Uske hlače, grudnjaci ili remeni ne samo da su neudobni, već vam mogu nanijeti i ozbiljniju štetu. Nosite li preusku odjeću vrlo lako se može dogoditi da iziritirate kožu te obolite od psorijaze.

Ako konstantno oblačite usku odjeću, primjerice skinny jeans, uske grudnjake ili remenje, možete prouzročiti oštećenje kože pa čak i psorijazu, prenosi tportal.

Izdvojeni članak

Stvari vezane uz odjeću zbog kojih svi ludimo


Što je psorijaza?

Nezarazna kronična bolest kože koja se očituje kao crvene mrlje prekrivene bijelim ljuskicama. Prilikom uzimanja propisanih lijekova, psorijaza se samo zaliječi i često se simptomi vrate, stoga oboljeli moraju promijeniti životne navike i prehranu. Plava riba, biljna ulja bogata omega 6 masnim kiselinama, vitamini A, C, D i B kompleks blagotvorno djeluju na kožu. Namirnice koje pobuđuju psorijazu su sol, papar, kiseline, pojačivači okusa, ljuta hrana, masno meso.

Crvenilo i svrbež

– Skijam od svoje četvrte godine što znači da sam dosta vremena proveo na skijama i u pancericama na koje se cijelo vrijeme oslanjate’, izjavio je nekadašnji instruktor skijanja Richard O’Connor napominjući kako je često znao na potkoljenicama imati modrice.

Međutim, prije dvije godine je otkrio da mu je koža postala crvena i suha te se crvenilo u sljedeća četiri mjeseca proširilo i počelo ga je svrbjeti. Zbog psorijaze je počeo izbjegavati stvari koje je volio raditi.

Bolest pogađa dva posto populacije

Ova bolest pogađa dva posto populacije, a obično se radi o oboljenju koje se pojavi kada T-stanice i ostale imunitetne stanice napadaju kožu.

– Psorijaza je nepredvidljiva i nikad se ne zna kada će buknuti i kad bi se mogla povući. No neke stvari je mogu svakako pogoršati, preuski remeni, uske trake grudnjaka, tetovaže, ubodi insekata, opekline od sunca, čak i lagano grebanje noktima’, obrazložio je Adam Friedmann, konzultant dermatolog u Harley Street Dermatology Clinicu.

Oprez: Evo što vam uzrokuje preuska odjeća
Share via
Copy link
Powered by Social Snap