Pretraga

Original vs. obrada

A- A+

Koliko je pjesama zapravo obrada, a da vi to ne znate? Svima nam se sigurno dogodilo da smo bili oduševljeni nekom pjesmom pa nam je netko naknadno rekao kako je original puno bolji ili pak lošiji. Ne samo da nailazimo na obrađene stare hitove, nego današnji izvođači sve češće izbacuju svoje verzije pjesama koje su trenutno na vrhu top ljestvica.

Original ili obrada? Ovisi o kakvoj se obradi radi. Nije rijedak slučaj da su izvođači svojom izvedbom uništili dobar original. Donosimo vam popis najizvođenijih, najgorih i najboljih, poznatijih i nekih manje poznatih obrada velikih hitova pa odlučite koja je verzija bolja.

1. The Beatles vs. – Elvis Presley – “Yesterday” 

Najviše obrada ikada doživjela je pjesma “Yesterday” Paula McCartneya. Postoji oko 1.600 verzija iste pjesme. Otpjevali su je i prepjevali ElvisPresley, Frank Sinatra i Ray Charles i dr.

 

 

2. AC/DC vs. Celine Dion & Anastacia – “You Shook Me All Night Long”

Magazin Total Guitar proglasio je ovu verziju pjesme najgorom obradom svih vremena. Poslušajte pa procijenite postoji li gora od njene.

 

 

  

3. Bob Dylan vs. Jimi Hendrix – “All Along The Watchtower”

Što se tiče Jimi Hendrixa, Total Guitar je odlučio da je najbolja izvedba “All Along The Watchtower” upravo njegova. Magazin Rolling Stone najčešće uvrštava Hendrixa na vrh liste najboljih obrada, stoga se isplati poslušati njegove verzije prijašnjih hitova. 

 

   

4. Tears for Fears  vs. Disturbed – “Shout”

  

   

5. Thin Lizzy vs. Metallica – “Whiskey In The Jar”

  

   

6. Gloria Jones vs. Marilyn Manson – “Tainted love” 

  

   

7. Depeche Mode vs. Johnny Cash – “Personal Jesus”

Najpoznatija je obrada Marilyn Mansona, no htjeli smo prikazati manje poznatu, ali ne i lošiju, Cashovu verziju.

  

   

8. Michael  Jackson vs. Alien Ant Farm – “Smooth Criminal”

 

9. Pink Floyd vs. Korn – “Another Brick In The Wall”

 

  

10. Adele vs. Linkin Park – “Rolling in the deep” 

Kako prenosi američki portal PopCrush, na YouTubeu je trenutno plasirano oko 350.000 videozapisa s obradama hita “Rolling In The Deep” među kojima je i Chester Bennington iz Linkin Parka. U ovu brojku ulaze i brojni anonimni amateri, stoga nije preuzela mjesto najobrađivanije pjesme.