Pretraga

Osječki filmaši organiziraju radionice za učenike i studente: Naučite se filmskoj montaži i pisanju kritika

A- A+

U Osijeku se krajem idućeg tjedna organizira četvrta po redu Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma, koja je svoj početak imala 2016. godine kao ideja četiri mlade filmske producentice. Izvorna ideja trodnevne revije kratkih filmova se u tri godine proširila i na edukativne radionice te projekcije namijenjene mladima u cilju da ih se potakne na vlastito filmsko stvaralaštvo.

Izvor: filmskarunda.com

U protekla tri izdanja, Filmska RUNDA je osječkoj publici predstavila mnoštvo filmskih uradaka iz domaće hrvatske produkcije, i to posebno najnovija ostvarenja mladih autora. Aktivnosti programa se provode uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade “Kultura nova”, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Prošle godine je večer otvorila tzv. Studentska runda kada su projicirana četiri filma pod autorstvom osječkih studentica od kojih je svaki odisao posebnim, unikatnim stilom, dok je ostatak večeri ispunjen Premijernom rundom s dva eksperimentalna filma INSTAR i TRAGOVI. Ovogodišnja revija će se održati 31. svibnja i 1. lipnja, a službeni program će biti uskoro objavljen na web stranicama Filmske RUNDE.

Osim glavnih projekcija, Filmska RUNDA u suradnji sa Filmskom revijom mladeži, Four River Film Festivalom iz Karlovca te II. gimnazijom Osijek tjedan dana uoči glavnog programa organizira i Srednjoškolsku RUNDU. Radi se o javnom prikazivanju filmova koje su izradili srednjoškolci iz cijele Hrvatske kao dio Filmske revije mladeži, a održat će se u četvrtak 23. svibnja od 19.30h.

– Filmovi će se javno prikazivati kod Rondela u Tvrđi, staroj jezgri grada u kojoj se nalaze četiri srednje škole, a ulaz na samu projekciju je besplatan. Filmski blok od sat vremena, uključit će kratkometražne filmove svih rodova i žanrova s Filmske revije mladeži, prema izboru selektora Davida Gaše, maturanta II. gimnazije u Osijeku, koji se bavi filmskom i glazbenom kritikom, filmom i kazalištem, poručili su organizatori osječke Filmske RUNDE.

Naknadno doznajemo da je zbog lošeg vremena Srednjoskolska RUNDA preseljena u dvoranu III. gimnazije Osijek s počekom u 19.30h.

Izvor: filmskarunda.com

Napišite najbolji filmski osvrt i postanite dio žirija

No, ako nakon odgledanih filmova budete imali želju prepričati ih svojih kolegama uz pokoji konstruktivan komentar, filmaši su opet mislili na vas. 24. svibnja, dan poslije Srednjoškolske RUNDE, kreće radionica Filmske kritike za srednjoškolce u galeriji Waldinger čiji će polaznici dobiti kratak uvod u pisanje recenzija uz početne naputke mentora Nine Kovačića.

Kao i ostatak programa, sudjelovanje u radionici je potpuno besplatno, a svi zainteresirani koji ispunjavaju uvjete s web stranice Filmske RUNDE se mogu prijaviti slanjem pisma motivacije i kratkog životopisa do 22. svibnja. Ako ste među svojim prijateljima hodajuća enciklopedija domaćih i stranih filmova, nema razloga zašto biste propustili ovu priliku i naučili nešto novo iz svijeta filmske kritike.

– Polaznik/ca koja napiše najbolju filmsku kritiku za nagradu odlazi u rujnu 2019. godine u Karlovac gdje će biti član žirija ovogodišnje Filmske revije mladeži, navela je Filmska RUNDA kao dodatnu motivaciju za mlade filmske kritičare.

Saznajte što se krije iza montaže i osmislite svoj kratki film

Ali to nije sve! Ako vas filmovi inspiriraju do tolike razine da želite naučiti kako raditi na vlastitom filmu, onda sigurno ne želite propustiti radionicu autorskog filma i montaže Kö – MôNT – Låž ! koja traje od 28. svibnja do 1. lipnja. Ova radionica je namijenjena za nešto starije srednjoškolce (maturante) i studente koji će imati priliku naučiti nešto novo o filmskoj montaži te kako vjerno preslikati svoje ideje i svijet koji nas okružuje na filmsko platno.

U tome će im pomoći redatelj Tomislav Šoban i montažerka Iva Gavrilović s kojima će u dva dvosatna termina zajednički “prekrojiti, nadopuniti, napisati, snimiti i izmontirati kratki film” te ga premijerno prikazati na drugoj večeri Filmske RUNDE. Radionica će se odvijati u prostorijama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (zgrada Rektorata u Tvrđi), a oni zainteresirani do 26. svibnja moraju za prijavu napraviti zanimljiv zadatak: odabrati jedan članak iz novina te pronaći pet fotografija koje bi mogle stajati uz njega, a rezultat poslati mailom uz svoj životopis.