Pretraga

Oskarovac skladao valcer prije pola stoljeća, a tek sada ga poslušao

A- A+

Oscarovac sir Anthony Hopkins se prije odlaska u filmske vode bavio skladanjem glazbe. U tom vremenu, prije čitavih pola stoljeća, skladao je jedan valcer. No, utvarajući si kako nije dovoljno dobar, nikada ga nije pokušao ponuditi orkestru da ga izvede, tako da svoj notni zapis nije ni čuo. To ga nije prestalo proganjati pa se nedavno javio slavnom nizozemskom violinistu Andreu Rieu, jer ga se dojmilo njegovo glazbeno umijeće. Tako je valcer jednostavnog naziva ‘And the Waltz Goes On’ napokon izveden 50 godina nakon što je nastao.

Screenshot: YouTube

Dobro je poznato tko je hollywoodski glumac Anthony Hopkins, koji je ostao najbolje upamćen po kultnoj ulozi Hanibala Lectera u ‘Kad jaganjci utihnu’ za koju je nagrađen i Oscarom. Međutim, manje je poznato da se ovaj Velšanin, prije nego se upustio u glumačke vode, bavio glazbom. U tom vremenu skladao je i valcer, koji je smatrao nedovoljno dobrim da ga pokuša ponuditi nekom orkestru.

Izdvojeni članak

Video: Energična 12-godišnjakinja pokazala što znači plesno umijeće

Ipak niti 50 godina poslije nije ga preostalo kopkati, kako bi zvučalo njegovo kompozitorsko djelo.

Stoga se odlučio javiti vrhunskom nizozemskom violinistu Andreu Rieu, čiji je veliki fan, kako bi ga upitao je li on može izvesti valcer.

Vidjevši da je djelo uistinu sjajno, Rieu ga je uz pratnju orkestra pristao snimiti pa onda i izvesti u Beču. Prije nego što je to učinio, dramatično je najavio cijeli događaj pa ćemo ga prenijeti u cijelosti.

Izdvojeni članak

Floor Wars: Plesači kojima svi zavide

Dame i gospodo,

Imam jedno iznenađenje za vas. Moram reći da je to veliko iznenađenje i za mene.
Prije nekoliko mjeseci sam dobio telefonski poziv iz New Yorka. Sugovornik mi je rekao da pokraj njega stoji osoba, koja želi razgovarati sa mnom. Da je moj veliki fan i da je skladao valcer te kako inzistira, da njegovo skladateljsko djelo izvedem s mojim orkestrom. Nerijtko dobivam telefonske pozive, pisma, e-mailoveljudi koji su skladali valcer i koji žele da ih izvedem.

Iskustvo me naučilo nakon svih ovih godina, da se zapravo novi Johann Strauss već rodio. Uvijek sam preferirao valcere Johanna Straussa. Ali kada sam čuo valcer od ovog skladatelja, umalo se nisam onesvijestio. On je poznati svjetski glumac. Sada je najveća zvijezda Hollywooda, a glazbenik je bio prije 50 godina, odnosno prije nego je otišao u filmsku umjetnost.

Kada je bio muzičar, komponirao je valcer. Napisan je na komadu papira, ali nikada nije izveden. On ga nikada nije čuo, jer je bio prestrašen. Prije nekoliko godina, vidio me na jednoj američkoj televiziji i rekao: Ovaj čovjek će svirati moj valcer sa svojim orkestrom. Razgovarao sam s njime na telefon. Odmah smo stvorili prisnu vezu, jer je iznimno ljubazna osoba pa sam mu rekao da mi samo pošalje note i on je to učinio. Zatim smo snimili njegov valcer i mogu vam reći da je nevjerojatan. Uzbudljiv, romantičan, očaravajući… Vrlo sam ponosan što možemo izvesti ovaj valcer po prvi puta danas ovdje u Beču, a još sam ponosniji što je ta slavna hollywoodska zvijezda, doletjela iz Los Angelesa da bude s nama večeras ovdje.

Pozdravite velikim pljeskom Sir Athony Hopkinsa!

Poslušajte valcer Anthonyja Hopkinsa, napisan prije čitavih pola stoljeća.