Pretraga

Otkrijte tko su najbolji mladi sportaš i sportašica u Hrvatskoj

A- A+

Priznanjem Dražen Petrović, utemeljenim 2006. godine, Hrvatski olimpijski odbor nagrađuje najbolje i najperspektivnije mlade sportaše. U 2014. najuspješnija je taekwondoistica Ivana Babić, koja se okitila zlatom na Olimpijskim igrama mladih nedavno održanim u kineskom Nanjingu, a uz to je i aktualna svjetska juniorska prvakinja do 55 kilograma. Najuspješniji je sportaš bacač diska Martin Marković. Provjerite i najbolje te najperspektivnije u ekipnim sportovima.

Ivana Babić / Martin Marković

Nagradu Dražen Petrović za najuspješniju mladu sportašicu i sportaša su osvojili taekwondoistica Ivana Babić te atletičar Martin Marković. Ivana je na nedavno održanim Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu osvojila zlato, a k tomu još je i aktualna juniorska svjetska prvakinja do 55 kilograma. Martin Marković je, pak, svjetski prvak u bacanju diska.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Đakovačka maturantica jedna je od najboljih rukometašica na Svjetskom školskom prvenstvu, a nada se pozivu za reprezentaciju

Ekipno najbolja reprezentacija judašica odnosno košarkaša

Nagrada za najuspješniju mladu ekipu u kategoriji djevojaka pripala je hrvatskoj juniorskoj judo reprezentaciji u sastavu: Beata Guszak, Tena Šikić, Ana Kokeza, Maja Blagojević, Barbara Matić, Brigita Matić te Ivana Šutalo. One su, naime, osvojile broncu na svjetskom juniorskom prvenstvu.

U muškoj konkurenciji, najuspješnijom mladom ekipom proglašena je košarkaška reprezentacija Hrvatske do 18 godina, koja je osvojila broncu na europskom juniorskom prvenstvu. Sastav su činili Roko Badžim, Ivan Majcunić, Ivan Vučić, Borna Kapusta, Josip Jukić, Goran Filipović, Luka Božić, Lovro Mazalin, Nik Slavica, Marko Arapović, Dragan Bender i Ante Toni Žižić.

Proglašen je i najuspješniji tim u konkurenciji parova, štafeta i posade. Nagradom Dražen Petrović u ovoj kategoriji ovjenčana je posada veslačkog četverca bez kormilara u sastavu: Bernard Samardžić, Filip Pedić, Josip Banović i Toni Čavka. Oni su na svjetskom i europskom juniorskom prvenstvu osvojili broncu.

Izdvojeni članak

Mladi sportaši koji su obilježili 2013.

Nikola Obrovac i Ida Štimac najveće nade

Nagradom nazvanom prema trostrukom osvajaču olimpijske medalje i nikada prežaljenom, tragično preminulom Draženu Petroviću, ovjenčane su i najveće nade hrvatskog sporta.

Nikola Obrovac (16) ju je zavrijedio u muškoj kategoriji osvajanjem zlatne medalje na 50 metara prsno na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu.

Najveća nada hrvatskog sporta među sportašicama je 14-godišnja skijašica Ida Štimac, pobjednica u slalomu na Topolino kupu, odnosno najvažnijoj svjetskoj skijaškoj utrci za kadete.

Inače kandidate za nagradu predlažu nacionalni sportski savezi, a odluku o pobjednicima ove su godine donijeli Odbor u sastavu: Dubravko Šimenc, Martina Zubčić, Tamara Boroš (Hrvatski klub olimpijaca); Ana Marija Čelan Bujas, Natko Zrnčić-Dim i Ištvan Varga (Komisija sportaša HOO-a); Iva Perdec Augustić, Nikola Lipovac i Vinko Knežević (Hrvatski zbor sportskih novinara), Sanda Čorak, Branimir Bašić i Sanda Mandir (Vijeće HOO-a), te predsjednik Odbora, predstavnik Sportskih novosti Zvonimir Boban.