Pretraga

Ova je europska zemlja od danas zabranila – psovanje

A- A+

U Rusiji je danas stupila na snagu zakonska odredba prema kojoj je zabranjeno korištenje psovki u filmovima, kazališnim predstavama, medijima i knjigama. Ovakva zabrana donesena je u svibnju s ciljem ‘zaštite i razvoja ruske lingvističke kulture’. Prekršiteljima zakona kazne će biti visoke, a ruske vlasti namjeravaju pomoću posebnog softvera tragati i za internetskim psovačima, dok je vulgarno i prostačko izražavanje na blogu, ionako zabranjeno spomenutom odredbom!

Umjetnicima, ali i ostalim stanovnicima Rusije, od danas neće biti jednostavno javno istupati te stvarati djela. Naime na snagu je stupila zabrana korištenja prostota i psovki u filmovima, kazališnim predstavama, knjigama, medijima te blogovima. Naime s ciljem ‘zaštite i razvoja ruske lingvističke kulture’, spomenuta je odredba donesena u svibnju, piše The Guardian.

Izdvojeni članak

Psovke u Hrvata i njihova učestalost

Htjeli zabraniti i primjenu tuđica

Očito su se Rusi veoma stavili oko ‘preinaka i zaštite’ svoga jezika, budući da su prošli mjesec u Dumi vodili žučnu raspravu oko zabrane upotrebe tuđica (osobito engleskih) u svome jeziku.

Sva sreća ovakva zabrana nije na kraju prošla, budući da bi i to bio svojevrsni udarac na slobodu medijskog i umjetničkog izražavanja, kao što je uostalom i zabrana psovanja.

Izdvojeni članak

Otkriven misterij: Zašto psujemo i zašto psovke imaju tako razornu moć

Kazne za psovanje od 385 do 7 700 kuna

Filmovi s nepristojnim izrazima i psovkama bit će zabranjeni, dok će se knjige sa sličnim sadržajem morati prodavati u zapečaćenim pakiranjima na kojima će biti propisano upozorenje.

Kazne za psovanje će se kretati u rasponu od 385 do 7 700 kuna, ovisno radi i se o fizičkoj ili službenoj osobi te organizaciji.

Kazališta neće moći prikazivati predstave s psovkama, a kazna za nepoštivanje propisa, iznosit će 1 400 dolara odnosno po prilici spomenutih 7 700 kuna.

Ruski mediji prenose i da će policija uz pomoć posebnog softvera ‘swear-bot’ vrijednog 730 tisuća dolara, tražiti psovače na internetu.

Obzirom da su Rusi veoma ‘kreativni’ kada je riječ o psovkama, kontroliranje prekršitelja mogao bi biti veliki zalogaj za državni aparat. Naime samo za muški spolni organ postoji 1 200 različitih izraza u ruskom rječniku.