Pretraga

Ovo je maskota Europskih sveučilišnih igara!

A- A+

Od 13. do 23. srpnja 2016. se u Zagrebu i Rijeci održavaju treće Europske sveučilišne igre, popularnije kao Europska univerzijada, a maskota natjecanja bit će hrčak. Od 1. prosinca do 15. siječnja je trajalo glasovanje, a upravo je na pressici javno obznanjena odluka, koju su dakle svojim glasovima donijeli građani Hrvatske.

Foto: Ivan Božić/srednja.hr

Građani su odlučili. Maskota Europskih sveučilišnih igara, koje će se održati od 13. do 23. srpnja iduće godine u Zagrebu i Rijeci, bit će hrčak Vedrana Rede i Matije Tomšića. Do 15. siječnja moglo se javno glasati, a na press konferenciji je upravo objavljeno koja je maskota pobjednička.

Hrčak

Građa: Hrčak nije atletske građe, ali svejedno je iznimno brz i okretan. Njemu je važno dobro se zabaviti i zato je bez obzira na ishod uvijek pobjednik. Nos je crvene boje i lagano je u obliku srca, da bi se jače naglasila njegova srčanost. Srce vjeruje! Kosa:U obliku logotipa igara, stoga povezuje maskotu i logotip. Plava boja ujedno simbolizira um. Um ostvaruje! Zvijezda (na oku): Daje osobnost običnom hrčku i čini ga jedinstvenim, simbol istoimenog statusa, simbol je univerzalnih vrijednosti sporta, nalazi se na mnogim zastavama, simbol je pet osjetila. Odjeća: Bijela majica sa crvenom i plavom trakom koje predstavljaju Rijeku i Zagreb, srce i um. Crvene tenisice kako bi se naglasio njegov sportski duh. Znojnici da bi daljnje naglasio njegov trud i zalaganje

Na sam natječaj pristiglo je 64 prijedloga, a organizatori su za završnu rundu odabrali risa (autori Hrvoje Orlović i Alma Vragović), hrčka (Vedran Rede i Matija Tomšić) te zajedničku maskotu kune i sredozemne medvjedice (Mirela Ivanković Bielen).

Dodajmo da je sada već davne 1987. godine Zagreb bio domaćin svjetske Univerzijade, kada je zaštitni lik bio vjeverica Zagi, dok je sredozemna medvjedica  Adrijana bila maskota  Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine.