Pretraga

Ovo je pet najboljih aplikacija koje će vam olakšati učenje i poboljšati koncentraciju

A- A+

Aplikacije koje olakšavaju učenje i poboljšavaju koncentraciju nisu neka novost. No već ima velik broj i rijetko tko se može snaći u moru mogućnosti. Stoga smo izdvojili pet aplikacija koje će vam barem malo pomoći da što jednostavnije i sa što manje ometanja odradite svoje obaveze.

Učenje uz laptop i knjigu

Učenje uz laptop i knjigu | foto: pixabay

Održavanje koncentracije i efikasno izvršavanje obaveza uz silne sadržaje i obavijesti koje nam neprestano pristižu na mobitele i računala čini se kao nemoguća misija i upravo zato nam je često za neke jednostavne zadatke potrebno puno više vremena. Tom problemu doskočile su aplikacije koje blokiraju određene sadržaje i obavijesti, omogućuju da efikasno organizirate sve obaveze koje trebate izvršiti, ali i da na druge načine održavate fokus. Kako bismo vam pomogli da proces učenja i izvršavanja drugih obaveza prođe što bezbolnije, izdvojili smo pet aplikacija koje će vam u tome pomoći.

Focus Bear

Ova aplikacija dizajnirana je da smanji distrakcije i poveća fokus tako što blokira stranice i aplikacije koje vam odvraćaju pažnju. Na primjer, ako se ne možete koncentrirati na učenje jer svakih deset minuta otvarate TikTok ili Instagram, u ovoj aplikaciji možete napraviti popis svih aplikacija i sadržaja koji bi vas mogli ‘dovesti u napast’ i ona vam jednostavno neće dozvoliti da ih otvarate niti da vam s njih pristižu obavijesti. Također, putem ove aplikacije možete izraditi i plan dnevnih obaveza kako bi mogli stvoriti produktivnu rutinu.

Osim navedenih mogućnosti, Focus Bear omogućuje vam da postavite i pratite svoje ciljeve i tako ostanete motivirani da ostvarite sve što ste si zadali. Kako piše ClickUp, ova aplikacija potiče vas i da redovito napravite pauze (čije trajanje možete prilagoditi) kako bi vaša produktivnost bila optimalna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Focus Bear (@focus_bear)

Forest

Ova aplikacija bazira se na rastu virtualnog drveta ili neke druge biljke, a funkcionira tako da, kada započinjete s radom, u aplikaciji posijete sjeme i postavite tajmer na vrijeme koje vam je potrebno da ostanete fokusirani. Kada prestanete s radom, odnosno, kada ponovno počnete upotrebljavati mobitel, biljka će prestati s rastom, odnosno, uginuti. Osim što Forest pomaže vama da ostanete fokusirani i obavite sav svoj posao na vrijeme, kroz svoje partnerstvo s organizacijom Trees of the Future, pomaže u sadnji drveća diljem svijeta te sprječavanju gladi u svijetu, piše Clockwise.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Forest (@forest_app)

 

SimpleMind

SimpleMind funkcionira po principu umne mape samo što ju ne morate crtati na papiru već ju možete izraditi na računalu ili mobitelu i tako si olakšati učenje. U ovoj aplikaciji možete koristiti brojne ilustracije i druge značajke te već unaprijed složene predloške ako nemate vremena biti kreativni. Također, svoje umne mape možete pohranjivati u samoj aplikaciji, ali ih i spremiti kao .pdf dokument i dijeliti ih s drugima.

Freedom

Ova aplikacija funkcionira slično kao i Focus Bear – blokira aplikacije i obavijesti koje bi vam mogle krasti pažnju, a možete i postaviti vremenski okvir u kojemu ne želite da vas išta ometa. Kako piše Clockwise, sami možete napraviti popis aplikacija i internetskih stranica koje želite blokirati u određeno vrijeme dana kako biste bili sigurni da ćete svoju rutinu i zadatke odraditi bez nepotrebnih distrakcija.

Trello

Trello je aplikacija putem koje možete raditi popise svojih obaveza i zadataka, dodijeliti im datume kada trebaju biti gotovi, a možete ih i posložiti redoslijedom koji vama odgovara (kronološki, važnost obaveze i slično). Uz svaki zadatak može staviti i oznake kao što su ‘napraviti’, ‘u procesu’, ‘napravljeno’. Također, kako piše Clockwise, na jednom računu može biti više osoba, odnosno jedan tim gdje svatko može označavati status svojih obaveza što je odlično za brojne timske projekte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Trello by Atlassian (@trelloapp)

Sve navedene aplikacije dostupne su za iOS i Android uređaje te, osim Focus Bear aplikacije, nude besplatne verzije.