Pretraga

Petak 13. je: Evo 13 horor filmova koje biste večeras mogli pogledati

A- A+

Ako ste ovaj petak 13. poželjeli obilježiti nekim horor filmom i kokicama, tu smo za vas. Pripremili smo popis od 13 filmova, više-manje klasika, koje večeras možete pogledati.

petak 13.

Ilustracija: Unsplash

Danas je petak 13. i premda ne želimo promovirati praznovjerje, od pop kulture ne možemo pobjeći. Jedan je od onih nekoliko dana u godini kada je prikladno pogledati horor film. Donosimo vam listu 13, više-manje, klasika koje večeras možete pogledati.

1. Friday the 13th (2009.)

Naravno, ipak je danas petak 13. pa bi ga valjalo obilježiti istoimenim filmom. Bilo je nekoliko nastavaka, rebootova i remakeova, a ovo je upravo jedan od njih. Iako ga ljubitelji originala nisu baš voljeli, i dalje je visoko na listi prioriteta svakoga tko se želi upoznati s pričom.

2. Nightmare on Elm’s Street (1984.)

Jedan od klasičnih slasher horor filmova od kojih će vas biti strah zaspati jer – što ako vam dođe u snovima?

3. Scream (1996.)

Vjerojatno jedan od prvih horor filmova koje su milenijalci pogledali. Zoomeri su ga mozda propustili, barem original. Ima ukupno pet filmova u serijalu, a uskoro izlazi i šesti.

4. The Texas Chainsaw Massacre (1974.)

Inspiriran stvarnim događajima i serijskim ubojicama, ovaj klasik rezerviran je za one koji imaju želuca za eksplicitne scene.

5. Halloween (1978.)

Noć vještica više nikad neće biti ista nakon što je ovaj film prije gotovo pedeset godina došao u kina. Kao i ostali slasheri tog vremena, ima nekoliko nastava, rebootova i remakeova, ali original je original.

6. Jaws (1975.)

Iako je vjerojatnije da će vas ubiti krava nego morski pas, ovaj film već pedeset godina izaziva iracionalan strah od tih morskih životinja. Kada ga pogledate, bit će vam jasno i zašto.

7. Prom Night (1980.)

Ako odlazak u školu nakon dva tjedna praznika nije bio dovoljan horor, uvijek možete pogledati stvarni horor smješten u školskoj zgradi.

8. I Know What You Did Last Summer (1997.)

Petero prijatelja i tajna. Možda vam zvuči poznato, ali vjerujte nam, nemate pojma dok ne pogledate ovaj film.

9. Carrie (1976.)

Ako mislite da će vaša maturalna večer biti tragedija, bacite pogled na ovaj film i odmah će vam biti lakše.

10. Candyman (1992.)

Nismo praznovjerni, no možda nije najbolja ideja da nakon trailer odete pred ogledalo i pet puta naglas kažete – Candyman.

11. Fear Street (2021.)

Ovo izgleda kao da je ispalo iz 80-ih ili 90-ih, ali s vama poznatim licima i dosta dobrom pričom. Plus, kad završi jedan, imate još dva za pogledati jer se radi o trilogiji.

12. The Last House on the Left (1972.)

Još jedan na ovoj listi rezerviran za one koji mogu podnijeti nasilje na ekranu. Nekad su govorili da je ovaj film ostvarena noćna mora svakog roditelja.

13. Psycho (1960.)

Gotovo da nema modernog horor filma, posebno kad su slasheri u pitanju, koji nije nešto posudio iz ovog klasika. Ako vam ne smeta crno-bijela estetika i ‘starinska’ gluma, ovo će vam biti dosta interesantno.