Pretraga

Pismo maturantice iz BiH: Kako ćemo pisati državnu i maturirati u svojim školama ako moramo u karantenu na 14 dana?

A- A+

Jedno od pisama koje smo dobili na redakcijsku adresu stiže nam od maturantice iz susjedne Bosne i Hercegovine. Oni koji žele studirati u Hrvatskoj moraju položiti državnu maturu, a naša čitateljica pita se kako će to sve izgledati, kada svaki put prilikom prolaska kroz granicu mora na 14 dana u karantenu, dok paralelno s državnom maturom u Hrvatskoj, polaže i maturu u svojoj školi. Pismo učenice iz BiH čiji su podaci poznati redakciji, u nastavku prenosimo u cijelosti.

Foto: srednja.hr

Maturantica sam iz Bosne i Hercegovine. Izgleda mi kao da smo zaboravljeni i ostavljeni sami, kao da nikoga nije briga za nas i naše daljnje školovanje. Osobno mislim kako je termin za maturu u šestom mjesecu dobar, jer unatoč svim problemima koji pritišću svijet, a time i Hrvatsku i BiH, mi smo dovoljno rano znali kada će se odvijati ispiti kojima sami određujemo svoju budućnosti i sve što se govori su samo izgovori kako bismo opravdali loše rezultate (op. ako ih bude). Ovo govorim iz stajališta osobe koja nema nikoga toliko bliskog zaraženog virusom ili nekoga tko je teško oštećen potresom u Zagrebu kojega svi toliko spominju. Sigurna sam kako drugi imaju drugačije mišljenje kojeg svakako treba uzeti u obzir, ali termin je odlučen pa nema potrebe ovo i spominjati.

Izdvojeni članak

[Glas maturantice] ‘Pri upisu za faks gledaju se ocjene, a ne sposobnost i nije u redu da su gimnazijalci zato u prednosti nad stukovnjacima’

Granice su zatvorene i svaki naš pokušaj ulaska u Hrvatsku vraća nas, ne kući, nego u karantenu u neki motel. Sve i da nije tako, ako uđemo u Hrvatsku, stavit će nas u karantenu na 14 dana i opet nismo nigdje prispjeli. Treća mogućnost bila bi dolazak 14 dana prije mature (ako imamo nekoga kod koga možemo boraviti ta dva tjedna), ali konkretno ja, a mislim i drugi maturanti diljem BiH, koji planiramo studirati u Hrvatskoj imamo školsku maturu, bez koje naše srednjoškolsko obrazovanje nije završeno, a i ona se odvija u lipnju. Dok je situacija bila savršena i dok smo planirali sa svojim profesorima, ravnateljima i drugim odgovornima termine pisanja školske mature, stvarno smo gledali najbolju opciju u kojoj nitko neće biti oštećen u pokazivanju svog znanja kojega smo stjecali cijelo školovanje, a ne samo ovih par mjeseci prije mature. Ako uđem 14 dana prije mature u Hrvatsku i odradim neke ispite državne mature, opet se moram vratiti u Bosnu i Hercegovinu kako bih riješila svoju školsku maturu. I onda opet 14 dana u izolaciju kod kuće. S obzirom da svi ispiti državne mature tada neće biti završeni, moram otići ponovno u Hrvatsku i rješavati ih, ali opet moram 14 dana u izolaciju pa bih maturu, koja se održava nekada u tih 14 dana, mogla pisati jedino iz sobe. I opet ništa neću postići jer ću iz izolacije ići u drugu izolaciju i obje izolacije onemogućuju mi odlazak na mjesto gdje ću pisati bilo koju maturu. I tih, po tko zna koji put već spominjem,14 dana karantene ne daju ni meni ni drugim bosanskohercegovačkim Hrvatima priliku da pokažemo našu vrijednost.

Želim samo da ovo što prije i što bolje završi. Želim čuti nekoga tko govori o nama. Nekoga tko kaže kako će se pobrinuti i za nas, kako će i nama omogućiti neke propusnice, nešto što će nam dati barem nadu kako netko misli i na Hrvate koji ne žive u Hrvatskoj. Nadam se kako će do lipnja prestati sve mjere i kako neće biti više oboljelih, ali, ako se situacija ne poboljša dovoljno, što će biti s nama? Vjerujem kako ćete mi odgovoriti i kako imate neko rješenje.

 

Hvala Vam, ostanite zdravi!