Pretraga

Pitali smo vas kako vi to kažete: Skupili smo 11 naziva za kuglice kojima smo se nekad igrali

A- A+

Prošli tjedan pitali smo vas kako nazivate kuglice s kojima smo se u djetinjstvu igrali. Bile su raznovrsnih boja i materijala pa su ih neki i skupljali. U komentarima ste nam napisali 11 različitih naziva za ove kuglice.

pixabay.com

– Špekule i išli smo se špekulati. Igra se jednom rukom u kojoj je špekula, a drugom se “mjeri” na “pedlje” ili prste za manje udaljenosti. Kad je bilo bez dogovora koja je bliže, mjerilo se koncem ili špagom. Špekula u rupi ( ili njupi ) i pobjedaaaaa!, jedan je od komentara koje ste nam ostavili.

Izdvojeni članak

Kako vi to kažete? Ponovno smo u kuhinji, ali s ‘onog za juhu’ idemo na ‘onu posudu za kavu’

Špekula je bio jedan od češćih naziva u komentarima, a neki od djelova Hrvatske u kojima se tako kaže su Međimurje i Karlovac, sudeći prema vašim komentarima. U Zagrebu se pak kaže pikule, a isti naziv koristi i jedan naš čitatelj iz Kutine. Pikule su također poprilično raširen naziv za kuglice koji se koristi u sjevernijem dijelu Hrvatske, kao i špekule.  Neki koriste varijacije ovih naziva pa za kuglice kažu špigule ili pikse, a jedan od komentara otkrio nam je da u Banovini postoji i naziv špeke.

Pisali ste nam da se u Rovinju i jednom selu u središnjoj Istri (pa moguće i u cijeloj Istri) koristi naziv šćinke. Spustimo li se još južnije, najčešći naziv u Dalmaciji su frenje. Tako se kaže u Zadru, a u Splitu je varijacija naziva franje. U dolini Neretve pak varijacija imena glasi frnje.

Još neki od naziva za pikule/špekule/frenje koji ste nam otkrili jesu i klikeri (Slavonija) te blingilice, međutim, za posljednji nismo sigurni u kojim se krajevima koristi.