Pretraga

Play Station: Žuto svjetlo smrti

A- A+

Oni od vas koji su posjedovali PS3 sigurno su čuli za najsmrtonosniju boljku u igraćih konzola, notorno i prezerno Yellow Light of Death. Dakle halate novi PES, neki turnir je u igri i prije polufinala, zeleno svjetlo požuti i plejka se gasi. Palite ponovno i svijetlo je ponovno žuto. Od tog trenutka konzola će vam najbolje poslužiti kao uteg za papir.

O žutom svijetlu smrti među gejmerima postoje razni mitovi, jer nijedan servis ne može otkriti u čemu je problem i na kraju se vraćate kući sa sto kuna računa i pokvarenom plejkom. Iz Sonya će vam reći da je žuto svijetlo sigal za široki broj mogućih problema. Znači Sony vam ne kaže ništa, i ako hoćete i dalje igrati, ne prostaje vam ništa drugo nego da kupite novu plejku, od Sonyja, naravno.

Najraširenije objašnjenje Yellow light fenomena je da se nakon nekog vremena Play Station toliko ugrije da se točke lemljenja na grafičkoj kartici otope pa ona gubi kontakt s matičnom pločom. Popravak ovakvog problema kompliciran je i pimplav posao koji bi zahtjevao ručno lemljenje sitnih djelova, pa čak i da vam serviser otkrije u čemu je problem, ne bi to mogao tako lako izvesti pa bi vam račun za servis ispao trećinu cjene nove konzole, bez ikakve garancije da će popravak uspjeti. Znači ponovno kupujete novu konzolu od Sonya.

Ovaj se problem u proizvodnji može vrlo lako i jednostavno izbjeći. Jednostavno koristite materijale koji su otporniji na toplinu, i dobijete bolji i kvalitetniji proizvod, što bi za jednu poznatu i bogatu kompaniju poput Sonya trebalo biti znak prestiža. Ili im se više sviđa da svake dvije godine iskeširate za novu plejku. Stvarno ne znamo.