Pretraga

Pobjednici glazbenih showova kojih se svi rado (ne)sjećamo

A- A+

 

U moru velikih i malih zvijezda i zvjezdica na našem glazbenom nebu, posebnu kategoriju čine pobjednici glazbenih natjecanja na našim televizijama. Svi su oni bili velike glazbene nade kad su osvojili svoju titulu, a koliko su uspješni bili, svjedoči činjenica da se većine njih danas malo tko sjeća. Donosimo vam podsjetnik na najveće glazbene potencijale za koje smo svi navijali, a danas smo ih, uglavnom, zaboravili.

Veliko obećanje bio je pobjednik glazbenog šoua Story Super Nova Music Talents bio je Rafael Dropulić, poznat kao Rafo. „Lud ko šlapa, u glavi klapa!“ Nitko nije bio siguran kako i zašto je upravo on u samom finalu, uz još troje vrlo uspješnih i talentiranih kandidata, ponio titulu najveće glazbene zvijezde. Ipak, pobjedio je Natali Dizdar, Sašu Lozara i Neru Stipičević. Trebao je biti zvijezda, snimiti album i mirno uploviti u glazbene vode naše estrade. U početku se pojavljivao u medijima, dijelio mandarine i reklamirao čokoladu.

CD nije izdao, taj se uradak još čeka. Dugo ga nije bilo, a onda se maestralno vratio i pobjedio u “Farmi”. Očito i dalje ima ono nešto potrebno da osvoji publiku. Budući da uvijek baci javnost na koljena, možda će se opet pojaviti za deset godina i postati novi predsjednik. Nikad se ne zna.

Hrvatski idol nije bio niti upola uspješan kao američka i brintanska verzija ovog glazbenog šoua. Prva sezona još je bila relativno praćena, a prva pobjednica bila je danas poznata, no ne i pretjerano popularna, Žanamari Lalić. Snimila je hit, bila vezana uz par sočnih priča i skandala, a onda se opet bacila u glazbene vode. Bolje proći tako, nego proći kao Patrik Jurdić. Koji Patrik, pitat ćete sad? Ne sjećate se njega? Ma gdje vi živite? Dečko je osvojio srca publike i sa 1153 glasa, odnosno 10 glasova više od drugoplasirane, postao drugi hrvatski idol. Gdje je on danas nitko ne zna. Ipak, vjerujemoda bi se i danas našao pokoji mladac kojem bi on bio idol.

I na samom kraju, tri sezone Hrvatska traži zvijezdu. Tri sezone, tri različita pobjednika. Svi šarmatni, zabavni i talentirani. Svatko od njih dobio je svoju pjesmu, ali glazbene vode nisu uvijek pravedne. Bojan Jambrošić i dalje je tu, snima pjesmice za svoje obožavateljice, ali recimo ipak da publika općenito i nije pretjerano dirnuta. Kim Verson još je premlada da žari i pali, ali njezin uspjeh još se očekuje. Osim ako u međuvremenu ne postane glumica. Goran Kos, kao najnovija zvijezda tvornice HTZ-a, ipak ima velike šanse da osvoji puk.

Svi su oni jednom davno bili pobjednici koje smo mi birali. A danas? Tek sitne ribe u moru glazbenika i estradnjaka o kojima čitamo. Jednom davno osvajali su naša srca, no s vremenom njihova popularnost se gubila. Jer, svaka godina donosi novo glazbeno natjecanje i novog pobjednika. A svi su oni, baš kao i trendovi, promjenjivi. Žele li postati i ostati zapamćeni, trebat će im više od par lakopamtljivih pjesama i skandaloznih ljubavi. Trebat će im hitovi. A čini se kako njihove još uvijek čekamo.