Pretraga

POV: Roditelji su, umjesto odlaska na more, ljeto odlučili iskoristiti za radove u kući/stanu

A- A+

Kada nekome kažeš ‘ljeto’, prvo na što će osoba pomisliti jest more, plaža, sunce, godišnji odmor, praznici, uživancija, partijanje… Ako si student koji studira u nekom drugom gradu ili srednjoškolac u istoj situaciji, jedva čekaš doći doma nakon škole i predavanja, vidjeti svoje i odmoriti dušu u svom rodnom kraju, vidjeti se sa starim prijateljima, otići na more i proživjeti slične radosti koje ljeto inače donosi. I tako, dođeš doma, još se nisi ni raspakirao, a tata ti kaže: ‘Taman si došao/la, imat ćemo radove i trebat ćeš nam pomoći’.

Foto: Unsplash

Većina nas nije blagoslovljena time da smo se rodili na moru Lijepe Naše da nakon predavanja ili školskih praznika možemo reći ‘Idem doma’ i ujedno pod time misliti ‘Idem na more’. Mi ostali živimo u kopnenim gradovima i selima i nema goreg scenarija nego kada dođeš doma, napokon vidiš svoje, želiš se opustiti i odmoriti od školskih ili fakultetskih obaveza, a onda ti tata uleti u sobu i kaže: ‘Ne idemo na more, renoviramo kuću/stan.’

Kome treba teretana kada možete isklesati liniju ‘bauštelskim’ radovima u vlastitom domu?

Jer i oni su sada na godišnjem i napokon imaju vremena odraditi sve ono što ne mogu tijekom godine kada svaki radni dan provode na poslu. Iako se radovi mogu odvijati i dok ste na nastavi ili na predavanju, ipak vas tada u većini slučajeva ‘puste na miru’ jer ‘učite’, ali sada kada nemate nikakve obaveze, morat ćete pomoći. Bilo da ćete raditi konkretne stvari poput krečenja zidova ili postavljanja laminata, ili ćete jednostavno pospremati nakon radova ili premještati namještaj u dnevnoj.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli bauštela.hr (@baustela.hr)

Kako god okrenete, ljeto bez mora i s radovima zvuči kao prava tlaka. No, s vedrije strane, pomoći ćete roditeljima koji su se pobrinuli da se možete školovati, a i kome treba teretana kada možete isklesati liniju ‘bauštelskim’ radovima u vlastitom domu? Još ćete dobro proći ako živite u stanu u zgradi pa nemate brige oko okućnice, ali ako ste ipak u kući s velikim dvorištem, ne gine vam niti košnja kao ni radovi u vrtu ili voćnjaku.

‘Što se toliko znojiš, napokon se krećeš pa ti je čudno?’

Nezaobilazne su i roditeljske ‘šale’ i podbadanja tijekom radova poput ‘Što se toliko znojiš, napokon se krećeš pa ti je čudno?’, ‘Previše si se opustio/la u tom Zagrebu gdje samo ležiš po cijele dane’, ‘Tko bi rekao da ti znaš nešto i raditi osim tipkati po tom mobitelu/laptopu’, ‘Dosta si se odmarao/la dok je bila škola/faks’.

@srednja_hr It’s the “jedeš li šta tamo gore” for me 😆…#srednjahr #justsrednjathings #student #faks #studentskizivot ♬ Funny lazy donkey (hilarious song)(937200) – LEOPARD

I tako. Ništa more, samo ‘bauštela’, a vi ćete jedva čekati da ovo ljeto završi i da ponovno krene škola ili faks što zapravo i nije toliko teško kao što ste mislili.