Pretraga

Preko 150 dokumentaraca očekuje nas na 11. Zagrebdoxu

A- A+

Međunarodni festival dokumentarnog filma – Zagrebdox, održava se od 22. veljače do 1. ožujka. Jedanaesti po redu Zagrebdox u  Cineplexxu smještenom u Kaptol Centru prikazat će preko 150 filmova iz suvremene svjetske i domaće dokumentarne produkcije. Posebni reflektori upereni su u film ‘Virunga’ koji je nominiran za nagrade Oscar i BAFTA.

www.zagrebdox.net

Kraj veljače i ove će godine ljubitelje dokumentarnog filma odvući u Cineplexx kina u Kaptol Centru gdje se od 22. veljače do 1. ožujka održava 11. po redu Zagrebdox. Kroz osam dana Međunarodnog festivala dokumentarnog filma prikazat će se preko 150 dokumentaraca, od kojih se najviše spominje ‘Virunga’, kandidat za Oscara te nagradu BAFTA.

Nagrađivani ‘Virunga’

‘Virunga’ je dokumentarac o o bespoštednoj borbi za prirodna bogatstva Konga. Reirao ga je Orland von Einsiedel, a iza sebe ima već osvojene 23 nagrade, uključivši i onu na prestižnom HotDocs festivalu.

Smješten u šumama istočnoga Konga, Nacionalni park Virunga jedno je od područja s najvećom bioraznolikošću na svijetu. Uz to je i stanište posljednjih preostalih planinskih gorila, koj su ugroženi zbog krivolovaca i naftnih kompanija, a zaštititi ih pokušava mali tim šumara.

Pet godina sniman ‘Of Men and War’

U režiji Laurenta Becue-Renarda u međunarodnoj konkurenciji je i francusko-švicarski film ‘Of Men and War‘. Riječ je o opservacijskom dokumentarcu snimanom pet godina, a prati štićenike kalifornijske ustanove za resocijalizaciju ratnih veterana koji su se borili u Iraku i Afganistanu. Bivši vojnici i PTSP-ovci otvoreno i iskreno govore o strahovima i traumatičnim događajima s ratišta, pritom osjećajući krivnju i žaljenje.

Riječ je o drugom dijelu redateljeve dokumentarne trilogije ‘Genealogija
gnjeva’. Dosad je prikazan u Cannesu i na IDFA-i, otkud je ponio glavnu
nagradu u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca.

Neobični hobiji ‘In the Basement’

Po pitanju regionalne konkurencije, treba izdvojiti film austrijskog provokatora Ulricha Seidla ‘In the Basement’. Dokumentarac je premijerno prikazan u Veneciji, a radi se o neobičnim hobijima kojima se ljudi bave u vlastitim podrumima.

Najveći udio domaćih dokumentaraca

U 11. izdanju Zagrebdoxa najveći udio imaju domaći dokumentarci. Stoga će gledatelji imati priliku uživati u novim filmovima Vlatke Vorkapić, Hrvoja Mabića, Eve Kraljević, Morane Komljenović, Damira Čučića, Igora Bezinovića, Nevena Hitreca i drugih.

Ove godine očekuju nas i posebni programi u tri sekcije. ‘Doku-triler’ je hibrid dokumentarca i trilera, ‘Blistok’ sadrži svježe uvide na temu Bliskog istoka i islama, a u programu ‘DoXXL’ neke će filmske projekcije pratiti prošireni razgovori s ciljem da se potakne šira rasprava s publikom o pojedinim osjetljivim društvenim pitanjima.

Uz međunarodnu i regionalnu konkurenciju, ZagrebDox će prirediti niz službenih programa, Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarci, ADU Dox i ZagrebDox Pro.