Pretraga

Pozivamo vas na premijeru filma ‘Uzdanica’ kojeg je režirao novinar portala srednja.hr

A- A+

Blank je filmski inkubator koji provodi projekt Kiosk. Fokus Kioska su istraživačko novinarstvo, analitičnost, objektivnost i podzastupljene teme, među kojima i mladi. Upravo u sklopu ovog projekta, redatelj i novinar portala srednja.hr, Anton Mezulić snimio je film o studentu Pravnog fakulteta u Zagrebu koji je od člana Udruge učenika grada Zagreba došao do članstva u jednoj političkoj stranci. Politički aktivizam mladih neobična je pojava među tom populacijom, poznat je indiferentan odnos političara prema njima, pa je time zanimljivije pratiti kako se mladi Pavao Škoko Gavranović snašao u toj profesiji. Premijera filma je u ponedjeljak (17h), kino Boutique, u zagrebačkom Kaptol centru.

Screenshot: Vimeo, ‘Uzdanica’

Pavao Škoko Gavranović ima 20 godina, student je druge Pravnog fakulteta u Zagrebu, bavi se građanskim aktivizmom i nešto malo politikom. Sve je počelo njegovim sudjelovanjem u Udruzi učenika grada Zagreba. Tako ga je zapravo redatelj filma Antun Mezulić i primijetio.

– Pavla sam prvi put snimio 2014. na sjednici Udruge srednjoškolaca u Hrvatskom saboru. Njega sam tamo zamijetio jer se isticao svojom neverbalnom komunikacijom, svojim držanjem. Iako je i tamo bilo vršnjaka sličnih njemu, on mi je nekako baš ostao u sjećanju, rekao nam je Mezulić.

Izdvojeni članak

Udruga srednjoškolaca u Hrvatskom saboru je izabrala svoje nove predstavnike

Suzdržanost politike prema mladima

Bilo mu je, kaže, zanimljivo vidjeti mladića koji toliko odlučno želi uči u politiku. Kao novinar koji se već par godina bavi mladima i problematikom vezanom uz tu populaciju, primijetio je da je to dosta omražena profesija među njima.

– Imam takav dojam, mladi su ljuti na političare, razočarani i osjećaju se prevarenima. I onda dođem tamo i vidim nekoliko njih, a posebno se on istaknuo, vrlo odlučno, odmah sam shvatio da je njemu nekakav cilj da se u budućnosti bavi politikom. Na kraju se ispostavilo da je tako, pa sam htio vidjeti koji su njegovi motivi ulaska u svijet politike, objašnjava Mezulić.

Kada je krenuo u suradnju s Blankom, predložio im je tu temu za snimanje kraće reportaže.

– Kad sam to snimio, shvatili smo da imamo zaista dobar materijal od kojeg bismo mogli napraviti dobar film i odlučili smo to i probati posložiti. Dosta smo zadovoljni s time kako je film ispao i da je ‘upao’ na ZagrebDox, kaže nam Mezulić.

Dodatan motiv bila je i suzdržanost politike prema mladima. Kaže, često se u medijima priča o važnosti te populacije, ali se u praksi zapravo vrlo često ‘šikaniraju’.

– I u predizbornim skupovima u kadrove se što više guraju mladi, ali kada im treba dati mogućnost da sudjeluju u donošenju nekih odluka, mladima se iz nekog razloga ne daje pravo glasa. Upravo mi je to bilo zanimljivo – zašto bi se netko tako mlad pokušao postaviti u jedno takvo okruženje, a u filmu upravo pratimo kako se on u tom okruženju snalazi, objasnio nam je Mezulić.

Premijera na ZagrebDoxu

U početku je razmišljao o drugačijem naslovu, ali je s kolegama došao do ‘Uzdanice’, jer su htjeli izazvati reakciju.

Pavao Škoko Gavranović otkriva nam kako mu se Anton s idejom filma o mladima u politici obratio sredinom prošle godine.

– Bio sam iznimno iznenađen kada sam saznao da bi se film mogao prikazivati na ZagrebDoxu. U dokumentarcu smo pokazali kako izgleda jedan način na koji se mladi mogu baviti politikom. Mene je moj aktivizam odveo od Vijeća učenika, preko Udruge srednjoškolaca i potom Hrvatske udruge mladih sve do političke stranke čiji sam danas član. Činjenica je da za mlade koji su željni novih izazova uvijek postoji prostor za dokazivanje, kazao nam je Škoko Gavranović.

Dokumentarac će premijeru doživjeti u ponedjeljak u 17 sati u kino Boutique na Kaptolu, u sklopu programa u kojemu se mogu vidjeti dva kraća filma i jedan dulji.

– Film planiramo prijaviti na još neke festivale, sigurno da je Zagreb DOX odličan početak i da će to pomoći prilikom prijave na ostale festivale, zaključuje Mezulić.

Uzdanica_trailer from Blank_filmski inkubator on Vimeo.