Pretraga

Preko CROračuna saznajte na što troši novce vaša lokalna i regionalna samouprava

A- A+

Tvrtka Coin razvila je vrlo zanimljivu aplikaciju koja omogućava jednostavnu usporedbu i praćenje trendova proračuna jedinice lokalne i regionalne samouprave. Podatke su preuzeli s data.gov.hr, a izrada samog projekta trajala je šest mjeseci. Možete tako uspoređivati do tri lokalne jedinice za različite stavke prihoda i rashoda proračuna, ali i saznati trendove kroz financijske izvještaje od 2002. do 2014. godine.

CROračun je prvenstveno namijenjen lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Njegovim korištenjem, svaka lokalna jedinica može u trenutku saznati svoje prednosti ili nedostatke u odnosu na druge slične lokalne jedinice, postaviti si konkretne ciljeve i pokazatelje uspješnosti, poručili su nam iz Coina, a mi bi dodali kako je CROračun zanimljiv i građanima koji mogu vidjeti kako se novci troše u njihovoj lokalnoj jedinici.

Podaci preuzeti s data.gov.hr

– U Coinu smo razvili širok spektar proizvoda i usluga od kojih su mnoge vezane uz jedinice lokalne samouprave, pa s njima surađujemo na različitim projektima već dugi niz godina. Jedan od takvih projekata je i uspostava sustava kontrolinga u javnoj upravi, gdje smo kroz primjenu informatičke tehnologije omogućili praćenje i analizu njihovog poslovanja. Istovremeno, aktivni smo promotori otvorenog koda i otvorenih podataka, te smo objavom data.gov.hr portala i pregledom dostupnog sadržaja došli na ideju da vizualiziramo upravo navedene proračunske podatke, rekao nam je Dejan Gambin, jedan od zaposlenika Coina koji su radili na projektu.

Podaci s data.gov.hr preuzeti su u excel formatu, a potom su razvijane programske procedure za njihovo preuzimanje, transformaciju i pohranu u skladište podataka i nad tako strukturiranim podacima izradili vizualizacije.

Trend proračuna Zadarske, Šibensko-kninske i Međimurske županije

Testiranje opcija ‘Usporedba’ i ‘Trend’

Testirajući sustav, usporedili smo proračune gradova Pule, Slavonskog Broda i Karlovca koji imaju sličan broj stanovnika, ali drugačije proračune. Pula je tako 2002. trošila 26 milijuna kuna na obrazovanje, a Karlovac najmanje od navedena tri s tek 12,9 milijuna kuna. U 2014. godini situacija se drastično promijenila jer je tada Karlovac predvodio s izdvajanjima za obrazovanje koji su iznosili 59,9 milijuna kuna, a i Pula je povećala obrazovne rashode na 47 milijuna kuna. Tablice za 2002. i 2014. možete pogledati u fotogaleriji ili na linku ovdje.

Zanimljiva je i opcija trendovi u kojoj smo usporedili Zadarsku, Šibensko-kninsku i Međimursku županiju, a kroz jednostavan prikaz jasno je vidljivo kako su regionalne jedinice samouprave reagirale na recesiju i kako se iz nje oporavljaju, svaka zasebnim ritmom. Više podataka možete pronaći ovdje.

– CROračun će se i dalje usavršavati u vizualnom i funkcionalnom smislu, ponajviše na temelju povratnih informacija koje budemo dobivali od korisnika, rekao je Gambin.
Inače, tvrtka Coin interdisciplinarnog je karaktera, a na tržištu je prisutna više od 20 godina. Zapošljava brojni tim stručnjaka koji se bave poslovnim i IT konzaltingom, projektiranjem i inženjeringom. Coinov IT tim specijaliziran je za web development te za izradu različitih rješenja za analitiku i vizualizaciju podataka.