Pretraga

Prilika za fanove znanosti: Na ljetnoj školi učite od profesora sa Oxforda i Stanforda

A- A+

Ljetna škola znanosti projekt je u organizaciji Društva za edukaciju van okvira, koji već više od dva desetljeća uspješno okuplja velik broj motiviranih srednjoškolaca diljem svijeta. Pod vodstvom mladih znanstvenika, najčešće doktoranada s renomiranih svjetskih znanstvenih institucija, učenici imaju priliku sudjelovati na zanimljivim projektima i upoznati znanstveni rad te razvijati i dijeliti svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima.

Prijavi se na ljetnu školu i uz mlade iz cijelog svijeta o znanosti uči na drugačiji način | Foto: Ljetna škola znanosti

Projekt je pokrenut 2001. godine i sada se već tradicionalno održava u Požegi u trajanju od desetak dana tijekom kojih se srednjoškolci susreću sa znanošću i STEM područjima poput eksperimentalne biologije, psihologije, astronomije i računarstva. Predavači i mentori svojim prijateljskim pristupom pružaju podršku i pomažu srednjoškolcima u rješavanju širokog spektra znanstvenih problema i zadataka.

Zahvaljujući bogatom programu Ljetne škole, u pripremi su predavanja vodećih svjetskih znanstvenika s prestižnih znanstvenih institucija kao što su EPFL Lausanne u Švicarskoj, Sveučilište Oxford i Sveučilište Stanford. Da nije sve samo u radu i zadatcima, dokazuju i brojne zabavne aktivnosti poput igranja društvenih igara, večernjih kvizova, lova na blago i jednodnevnih izleta.

Prijavi se na ljetnu školu i uz mlade iz cijelog svijeta o znanosti uči na drugačiji način | Foto: Ljetna škola znanosti

Uključiti se mogu svi srednjoškolci

Na Ljetnoj školi polaznici će imati prilike raditi sa srednjoškolcima te mentorima iz zemalja poput Brazila, SAD-a, Belgije, Njemačke, Norveške, Italije, Švicarske, Španjolske, Indije, Južne Koreje, Litve, Mađarske, Srbije i mnogih drugih, što im pruža mogućnosti umrežavanja s vršnjacima, ali i potencijalnim mentorima iz čitava svijeta te iz širokog spektra područja.

Osim toga, Škola je podijeljena i u dvije zasebne kategorije – kategoriju S3, koja se održava u razdoblju od 23. srpnja do 2. kolovoza i namijenjena je učenicima koji ove godine završavaju 1. ili 2. razred srednje škole, te S3++, koja počinje 3., a završava 13. kolovoza te u njoj mogu sudjelovati učenici koji ove godine završavaju 3. ili 4. razred srednje škole.

Prijavi se na ljetnu školu i uz mlade iz cijelog svijeta o znanosti uči na drugačiji način | Foto: Ljetna škola znanosti

Kako se prijaviti?

Prijave na Ljetnu školu traju do kraja dana 31. svibnja, a dobra je vijest za sve zainteresirane kako uvjeti sudjelovanja ne postoje, već je potrebno samo napisati motivacijsko pismo i ispuniti formular prijavu.

Po zatvaranju prijava slijedi opušten intervju s učenicima koji služi kao svojevrsna potvrda o poznavanju engleskog jezika, koji je ujedno i službeni jezik Škole, a svim je potencijalnim polaznicima važan faktor za daljnje praćenje i sudjelovanje na predavanjima te projektima. Nakon intervjua na red dolazi selekcijski proces, a sredinom lipnja odabranim polaznicima stiže pozivnica za kamp.

Društvo za edukaciju van okvira jedna je od najvećih znanstveno-popularizacijskih udruga u Hrvatskoj koja svojim projektima želi unaprijediti znanstvenu pismenost, komunikaciju i kulturu. Njihov je cilj promovirati kritičko razmišljanje i znanstvene vještine u društvu, slobodu mišljenja i izričaja kako bi stvorili zajednicu stručnjaka koji svoj doprinos daju zajednici kroz brojne zanimljive edukacije u svrhu popularizacije znanosti i približavanja iste društvu. Iz tog razloga pozivaju sve zainteresirane da se prijave putem linka i iskoriste jedinstvenu priliku za upoznavanje znanosti na malo drugačiji način.

Prijavi se na ljetnu školu i uz mlade iz cijelog svijeta o znanosti uči na drugačiji način | Foto: Ljetna škola znanosti