Pretraga

Prilika za sve ‘prirodnjake’ i njihove mentore: Prijavite svoj rad i otiđite na predavanja istaknutih nobelovaca

A- A+

Ministar Radovan Fuchs i predsjednik ISABS-a Dragan Primorac, predstavili su projekt ‘The ISABS Future Scientist Award’ koji za cilj ima nagraditi najbolje radove srednjoškolaca i njihovih mentora iz područja biologije, kemije te genetike. Radovi se već sada mogu prijaviti na natječaj, a pobjednici će, među ostalom, moći sudjelovati i na predavanjima istaknutih nobelovaca.

biologija

Foto: Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s Međunarodnim društvom primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) te Agencijom za odgoj i obrazovanje, predstavilo je projekt ‘The ISABS Future Scientist Award’. Ministar Radovan Fuchs i predsjednik ISABS-a Dragan Primorac predstavili su ovu inicijativu koja ima za cilj nagrađivanje najboljih radova srednjoškolaca i njihovih mentora iz područja biologije, kemije te genetike.

Nagrade će biti dodijeljene tijekom 13. ISABS-ove konferencije o primijenjenoj genetici i predavanjima Mayo klinike u translacijskoj medicini, koja će se održati od 17. do 20. lipnja 2024. godine u Splitu. Kako navode organizatori, nagrada potiče mlade znanstvenike na rano bavljenje znanošću i pruža im priliku za interakciju s vodećim svjetskim znanstvenicima, uključujući, među ostalom i dobitnike Nobelove nagrade. Naime, na ceremoniji dodjela nagrade sudjelovat će nobelovci među kojima su Aaron Ciechanover, Sir Richard John Roberts, Svante Paabo i Greg L. Semenza.

Izdvojeni članak
izum

Zadatak dana: Na današnji dan utemeljena je Nobelova nagrada, no ovaj detalj možda ste zaboravili

Učenici već sada mogu slati svoje radove na natječaj putem web stranice ISABS-a, gdje se također nalaze i detaljnije informacije o samom natječaju. Rok za prijavu je 1. svibnja 2024. godine, a prijava mora sadržavati.

  • kratki opis dosadašnjih postignuća učenika (prosjek ocjena, nagrade i slično na hrvatskom jeziku)
  • životopis mentora s posebnim naglaskom na rezultate u nastavi i znanosti (do 500 riječi)
  • učenički esej na hrvatskom i engleskom jeziku (opis eksperimenta na kojem je radio učenik ili obrada neke važne teme iz literature) iz područja biologije čovjeka, kemije ili genetike (do 2.000 riječi)

Nagrađeni učenici dobit će novčanu nagradu, diplomu i besplatnu kotizaciju za sudjelovanje na svim sekcijama konferencije, uključujući i predavanja dobitnika Nobelove nagrade, svečanost otvorenja skupa te svečanu večeru, a bit će im uručeni i cjeloviti materijali skupa (knjiga sažetaka, posebni svezak Croatian Medical Journal i drugi).