Pretraga

Pročitati knjigu ili pogledati film?

A- A+

Koliko vas će radije pogledati neki dobar film umjesto pročitati neku dobru knjigu? Harry Potter, Gospodar prstenova i Sumrak-to su filmske adaptacije književnih djela koje su privukle najviše gledatelja u kino dvorane, ali i čitatelja u knjižare. Bacite li pogled na ovaj popis  mogla bi vas iznenaditi količina filmova snimljenih prema književnim predlošcima. Uz tri već spomenuta, za vas smo izdvojili još 5 takvih filmova. Vjerojatno ste neke od njih već pogledali, a možda poželite uzeti i istoimene knjige u ruke. 

Zelena milja (The Green Mile)

Scenarij po djelu Stephena Kinga dobar je recept za zanimljiv film, a ponekad i za vrlo uspješan. Radnja se odvija u zatvoru u Louisiani. Jednog ljeta tamo dolazi novi osuđenik, tamnoputi John Coffey. Osuđen je zbog silovanja i ubojstva dvije djevojčice. Ipak, njegov je karakter u potpunoj suprotnosti od zločina koje je navodno počinio. Strah ga je zaspati u mraku, dobroćudan je i dječje nevin. Iznimno je visok i nezgrapan. Slijedom raznih događaja u zatvoru, svima postane jasno da je John nevin i da posjeduje neobične sposobnosti. Ulogu zatvorskog čuvara u odjeljenju za smrtnu kaznu odigrao je Tom Hanks.

 

Kad jaganjci utihnu (Silence of the Lambs) 

Ovo je jedan od onih filmova za koje možete čuti da su jednako dobri kao i knjiga. Thomas Harris autor je istoimenog romana, a film je proslavio mladu Jodie Foster u ulozi Clarice Starling. Lik Hanibala Lectera utjelovio je izvrsni Anthony Hopkins. Kad jaganjci utihnu jedini je horor koji je dobio Oscara za najbolji film. 

Mlada FBI kadetkinja Clarice odlazi posjetiti Dr. Lectera (Hopkins) u zatvor kako bi joj on pomogao u hvatanju serijskog ubojice Buffalo Billa. Hopkinsova uloga zasigurno ide u filmske anale. Ovaj film je i pravi primjer kako u prvi plan progurati scenarij, tj. dijaloge, a ne akciju.  

The Notebook
                                  

Iako je knjiga izdana puno ranije, punu pozornost dobila je 2004. kada je snimljen film The Notebook. Napisao ju je Nicholas Sparks, a već se sada smatra klasikom, barem u tinejdžerskim krugovima. Elementi drame, romantike i doza ratnih zbivanja dobitna su kombinacija za jednu od najljepših ljubavnih priča.

Naizgled klišej priča o ljetnoj ljubavi između siromašnog Noe i dobro stojeće Allie puno je više od toga. Malo tko ostane ravnodušan nakon posljednjih prizora iz filma o ljubavi koja može stvarati čuda. Zasigurno je užitak pratiti ovu priču i kroz pisanu riječ.  

Muškarci koji mrze žene (The girl with the dragon tattoo)

Apsolutni hit bestseller iz pera preminulog Šveđanina Stiega Larssona poslužio je za uspješnu filmsku adaptaciju. Zapravo za dvije- švedsku i američku verziju. Ovo je triler o istrazi novinara i osvetoljubive hakerice koja mrzi muškarce koji mrze žene. Predmet njihove istrage je Harriet Vanger koja je nestala prije 40 godina.

Knjiga od 558 stranica kombinacija je jezovite švedske atmosfere i psihološke drame s dodatkom serijskih ubojica. Novinar-detektiv Mikael Blomkvist i djevojka s tetovažom zmaja, Lisbeth Salander učinili su ovaj roman i film većim od običnog krimića.

Forrest Gump

Evo jednog filma koji sa svojim književnim predloškom ima malo dodirnih točaka. Radnja knjige u filmu je praćena do pola, a kasnije se pomalo razilaze. Film je uglavnom hvaljen od kritike i publike, a nalazi se i među 25O najboljih filmova na imdb.com. No, ono malo zamjerki upućenih ovom filmu odnosi se upravo na gubitak satiričnog konteksta originalnog romana koji je zamijenjen patetikom. 179 stranica ove tragi-komične priče napisao je Winston Groom.

Radnja se vrti oko mentalno zaostalog junaka Forresta Gumpa koji slučajno kroz svoj život upozna hrpu zanimljivih i slavnih ljudi, te i sam postane poznata ličnost. Sve mu se to događa dok je on zaljubljen u djevojku Jenny, jedinu prijateljicu iz djetinjstva.