Pretraga

Profesor i student proučavajući žohare smislili nezaustavljivog minijaturnog robota

A- A+

Profesor i student doktorskog studija Sveučilišta u Kaliforniji odlučili su se na proučavanje omraženih nam žohara kako bi napravili minijaturnog, ali izdržljivog robota koji se može, poput ovih nezaustavljivih kukaca, brzo i efikasno provlačiti kroz uske pukotine u ruševinama i sličnim nedostupnim područjima.

foto: CRAM| UC Berkeley

Ovi, u kućanstvu izrazito omraženi kukci, zapravo nas vrlo često oduševljavaju. Osim što zaista mogu preživjeti nuklearni rat, žohari su izuzetno otporni i na udarce, a zbog svoje građe mogu se provući i kroz tri puta uže prolaze od njihove veličine.

Upravo je ta njihova sposobnost inspirirala profesora Roberta Fulla Sveučilišta u Kaliforniji i njegovog studenta Kaushika Jayarama da naprave 75 milimetara ‘velikog’ robota, koji poput žohara može kolabirati svoj skelet te se provući kroz duplo manje prolaze.

Pri istraživanju u laboratoriju, shvatili su da žohar velik devet milimetara, pomoću svog fleksibilnog skeleta, može lako proći kroz prolaz od svega tri milimetra. Osim što su fleksibilni poput miševa, ovi kukci oduševljavaju i svojom izdržljivosti. Koliko god nam se gade, mnoge oduševe time što ipak prežive naše gnječenje, a to mogu zahvaliti građi koja je kombinirana čvrstim i fleksibilnim dijelovima.

U videu na dnu pogledajte snimke eksperimenata koji su inspirirali profesora i studenta na izradu minijaturnog robota CRAM, koji se može efikasnije micati među ruševinama, rupama, uskim tunelima od svih drugih elektroničkih naprava.