Pretraga

Pronašli smo srednju u kojoj još uvijek postoji zanimanje bačvar: ‘Smjer je uveden zbog potrebe lokalnog tržišta’

Prema Hrvatskom mrežnom rječniku bačvar je odrasla osoba bez obzira na spol ili muškarac koji izrađuje bačve i druge drvene posude koje se izrađuju spajanjem duga obručima. U Hrvatskoj još uvijek možete biti školovani bačvar, ali u samo jednoj srednjoj školi u Đurđenovcu s čijim smo ravnateljem razgovarali o ovom zanimanju koje je još uvijek traženo, ali ga upisuje mali broj učenika.

bačva

Bačva | foto: Pixabay

Još samo šest učenika školuje se za bačvara u Srednjoj školi Josipa Kozarca u Đurđenovcu. Iako bačvar može biti osoba bilo kojeg spola, svih šest učenika muškog je spola. Ovaj program traje tri godine, pripada obrazovnom sektoru šumarstva, prerade i obrade drva, a ravnatelj škole u Đurđenovcu Dražen Turza kazao nam je kako je zanimanje i dalje traženo u njihovom kraju.

Interes učenika slab

– Bačvar se bavi obradom drva, proizvodi bačve, kace i druge proizvode namijenjene za čuvanje i spremanje tekućina te njihovo posluživanje. Također, gotove bačvarske proizvode bačvar popravlja i restaurira, pojasnio nam je Turza.

Interes za ovaj smjer je slab te nam je Turza objasnio kako ga upisuje samo nekoliko učenika. Učenici koji upisuju ovaj program upoznati su s radom lokalne tvrtke koja se bavi proizvodnjom bačvi pa znaju što mogu očekivati od ove škole. U njihovom kraju, spomenuo je Turza, i dalje postoji tradicija drvno-prerađivačke industrije i nekoliko tvrtki u okolici bavi se obradom drva.

Učenici ovog programa, uz opće predmete poput Hrvatskog, Matematike, Stranog jezika, Povijesti i Politike i gospodarstva, uče i stručne predmete. Neki od njih su Poznavanje materijala, Strojevi i uređaji, Konstrukcije i Tehnologije proizvodnje.

Izdvojeni članak
tehnička škola čakovec

‘Učenici ostvaruju solidne plaće’: Raste interes za zanimanje CNC operatera, znate li čime se oni zapravo bave?

Smjer uveden zbog lokalnog tržišta

– Učenici se stoga mogu zaposliti i u njima. Ovaj smjer u našoj školi uveden je upravo zbog potrebe lokalnog tržišta. U spomenutoj lokalnoj tvrtki svi učenici pohađaju praktičnu nastavu već od prvog razreda. Tako su osposobljeni za određivanje mjera, skiciranje i izrađivanje nacrta proizvoda, odabir materijala, kompletiranje dokumentacije i izradu proizvoda, rekao je Turza.

U ovoj školi, osim za bačvara, može se školovati i za CNC-operatera, stolara i šumarskog tehničara. Zbog toga, dodao je Turza, njihova škola ima radionicu drvno-prerađivačkog smjera koja sadrži nekoliko strojeva za obradu drva, stolarske stolove i razne alate.

– Naši učenici praktičnu nastavu za zanimanje bačvar pohađaju dijelom u školskoj radionici, a dijelom u radnom procesu kod poslodavaca. Stoga im je omogućeno obrazovanje prema potrebama tržišta rada. U školskim radionicama ima dovoljno materijala i strojeva da učenici razvijaju sposobnosti i vještine. Naravno, dodatni materijali i strojevi uvijek su dobrodošli, zaključio je Turza.