Pretraga

‘Učenici ostvaruju solidne plaće’: Raste interes za zanimanje CNC operatera, znate li čime se oni zapravo bave?

Sigurno ste više puta čuli da se netko školuje za CNC operatera. Ili mu je radno mjesto upravo CNC operater. No, osim dobrih plaća, znate li čime se točno oni bave i kako izgleda njihovo školovanje? U razgovoru s nekoliko škola koje imaju program za ovo zanimanje saznali smo koji su strojevi i materijali potrebni za izvođenje nastave, kako je za rad potreban i 3D printer, a doznali smo i koju ulogu u školovanju imaju lokalne tvrtke.

tehnička škola čakovec

Foto: Tehnička škola Čakovec

CNC operater nakon tri godine obrazovanja može samostalno rukovati i obavljati radne zadatke na klasičnim i CNC strojevima. Može izrađivati jednostavne tehničke crteže s pratećom dokumentacijom, ali i jednostavne programe, unositi ih u upravljačku jedinicu stroja te izrađivati željeni ‘obradak’. Pritom se služi računalnim programima vezanim uz crtanje, modeliranje i generiranje, a koristi i programe za simulaciju. To su samo neke od zadaća budućeg CNC operatera koji se zapošljava u tvrtkama strojne obrade, u pogonima održavanja i proizvodnje strojnih dijelova te uređaja.

‘Primamo donacije od lokalnih poslodavaca’

Jedna od škola koja ima program za CNC operatera je Srednja škola Ivanec. Nastavnik strojarskih predmeta u toj školi, Zvonko Bedenik, kazao nam je kako za ovaj smjer uvijek popunjavaju kvote u prvom roku te je po rang listi vidljivo da je za to zanimanje zainteresirano puno više učenika od upisnih kvota. Razloga za to je više, a jedan od njih je izrazito visoko zaposlenje CNC operatera jer učenici nakon samo tri godine školovanja i obrane završnog rada imaju sigurno radno mjesto.

– Zanimanje CNC operatera zaista je atraktivno, školovanjem je učenicima omogućen rad na vrhunskim računalima i pratećim programima te na strojevima najnovije generacije. Učenicima to stvara dodatni interes za teorijsku i praktičnu nastavu. Naša škola ima vrhunsko opremljene računalne učionice. Praktična nastava izvodi se u dvije radionice koje su opremljene svim potrebnim strojevima – klasična tokarilica i glodalica, CNC tokarilice i glodalice sa Siemens i Heidenhein upravljačkim jedinicama, rekao je za srednja.hr Bedenik.

Praktična nastava na CNC stroju

Praktična nastava na CNC stroju | foto: Srednja škola Ivanec

CNC operater nakon školovanja treba biti spreman upravljati alatnim strojevima u proizvodnji te izrađivati strojne dijelove pri remontu strojeva i uređaja. Iz kurikuluma ovog programa vidljivo je da učenik mora znati osnovne vrste CNC strojeva i njihove principe rada, čitati i primjenjivati program za izradu izratka na NUAS-ima, samostalno upravljati strojevima, primjenjivati najnovija načela korištenja računala u proizvodnim procesima, poznavati princip rada CAD modula i 3D programskih paketa. Za sve to potrebna je dobra opremljenost škola.

– Podršku u opremanju dali su lokalni poslodavci od kojih škola prima donacije strojeva, alata i materijala za rad. Ostala ulaganja dolaze i od osnivača te od vlastitih sredstava. Shodno tome, praktična nastava izvan škole nalazi se vrlo lako jer je poslodavcima cilj da se praktičnom nastavom izgradi budući djelatnik koji nakon obrazovanja može samostalno preuzeti poslove bez dodatnih edukacija i uvođenja u posao. Kod nas je suradnja s poslodavcima odlična, oni prate uspješnost učenika u praktičnoj nastavi te se učenici bez problema zapošljavaju nakon završene škole, objasnio je Bedenik.

Izdvojeni članak
tesar

Tesara nedostaje u cijeloj zemlji, upisivale ih samo četiri škole: ‘Moramo osvijestiti da nisu svi za gimnaziju i doktorate’

‘Učenici ostvaruju solidne početničke plaće’

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) broj upisnih mjesta i stipendija za srednjoškolski program CNC operater treba povećati u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. Ukupno 34 srednje škole izučavaju za ovaj smjer, a većina ih je smještena na sjeveru Hrvatske. Jedna od njih je i Tehnička škola Čakovec koja od 2020. godine školuje 80-ak učenika godišnje u četiri razredna odjela za zanimanje CNC operater. Ravnatelj škole, Dražen Blažeka, kazao je kako je danas upisano 83 učenika, a sljedeće godine očekuju da će povećati broj upisanih učenika jer se dovršava Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu i mehatronici. Osigurali su najsuvremeniju opremu i povećane prostorne uvjete.

– Uvjeti rada u realnom sektoru su kvalitetni, kompetencije koje učenici mogu usvojiti velike, a učenici imaju mogućnost ostvariti solidne početničke plaće, a nakon toga i visoka primanja, ovisno o postignutim rezultatima. Imamo sve što nam je potrebno jer smo u opremanju centra nabavili opreme za više od 22 milijuna kuna od čega je najveći dio vezan uz CNC tehnologije, fluidnu tehniku, automatiku, robotiku, obnovljive izvore energije, kontrolu, mjerenje i zavarivanje. Već koristimo više od 80 posto te opreme, poručio je Blažeka.

tehnička škola čakovec

foto: Tehnička škola Čakovec

U ovoj školi smjer CNC operatera izvodi se po dualnom modelu obrazovanja u kojem je naglasak na rad kod samih poslodavaca. Blažeka je napomenuo da razvojem novih tehnologija i novih načina upravljanja proizvodnim procesima umijeće više nije izraditi proizvod nego je umijeće izraditi ga po konkurentnoj cijeni i kvalitetno, uz minimalno vrijeme izrade. Baš zato potreba za zanimanjem CNC operatera sve je veća.

– Na tržištu rada treba onih koji će biti kompetentni za rad i upravljanjem CNC strojevima s novim tehnologijama strojne obrade. Cilj programa je motivirati učenike izučavanju sadržaja o upravljanju alatnih strojeva, razvijanje interesa za čitanje tehnološke dokumentacije, upoznavanje strukture NC koda i u konačnici, postizanje kompetencija za upravljanje CNC strojevima. CAD-CAM je moderna kompjutorska tehnologija koja je postala dio naše svakodnevice. Nakon školovanja samostalno se rukuje upravljačkim strojevima u proizvodnji, ali i izrađuju strojni dijelovi pri remontu strojeva i uređaja, rekao nam je Blažeka.

Izdvojeni članak
stolar obrada drva

Za razliku od mesara i soboslikara, interes za stolare raste: ‘Radimo na tome da učenike zadržimo i motiviramo’

‘Oprema je skupa i brzo zastarijeva’

Kod njih učenici također lako pronalaze praksu kod licenciranih poslodavaca i dobro opremljenih radionica, a problema nema ni sa zapošljavanjem učenika nakon školovanja. Blažeka nam je objasnio da je potražnja tvrtki velika, no problem je zadržavanje školovanih kadrova u realnom sektoru, odnosno tamo gdje su obavljali samu praksu. Naime, brojni učenici odlaze u inozemstvo.

– Značajan broj učenika odmah po završetku školovanja napušta Međimursku županiju i odlazi u inozemstvo zbog boljih primanja, a ponegdje i zbog boljih uvjeta rada koje im nude poslodavci u Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj. No, to je problem na koji mi u obrazovanju ne možemo utjecati, ali nama je svakako potvrda kvalitetnog rada ako naši učenici već po završetku školovanja imaju priliku birati gdje će raditi, zaključio je Blažeka.

Na oglasima za posao CNC operatera u Hrvatskoj nudi se plaća i do 12.000 kuna. U Sloveniji je to između 1.100 i 1.600 eura, dok u Austriji plaća raste i na 2.500 eura neto mjesečno. Ravnateljica Tehničke škole Daruvar, Sanja Klubička, rekla je kako u njihovom području privreda trenutno stagnira što se onda reflektira i na obrazovni sustav. Naime, kod njih nema povećanja broja upisanih za ovaj smjer jer nema dovoljno poduzeća koja bi mogla primiti učenike na praktičnu nastavu. Otkrila nam je i što sve od opreme te materijala moraju imati kako bi mogli podučavati za smjer CNC operatera.

– Minimalni materijalni uvjeti za obrazovanje CNC operatera su radna mjesta s računalima s programima za crtanje AutoCAD i Fusion 360, programi za simulaciju obrade i programski paket CAD-CAM tehnologije, LCD projektor, pisač, radni pano za pneumatiku, CNC edukacijski strojevi s pripadajućim alatima i steznim priborom, ormari za alate i pribor te potrošni materijali za provedbu vježbi, objasnila nam je Klubička.

Klubička nam je potvrdila da je ta oprema jako skupa, a tehnologija se brzo mijenja i zastarijeva. Strukovne škole taj trend razvoja novih tehnologija teško prate jer, pojasnila je Klubička, nema dovoljno novčanih sredstava. Zato se vježbe u kojima su potrebni potrošni materijali odrađuju kod poslodavca stručnim posjetama i ekskurzijama, a ne u školi. Od iduće škole to će se odrađivati i u Regionalnom centru kompetencija Sjever s kojima je ova škola partner u projektu.

Izdvojeni članak
prekvalifikacija

Doznali smo koja su zanimanja najpoželjnija za prekvalifikaciju: Ne upisuju je samo oni koji žele do novog posla

‘Dobro bi nam došli novi strojevi i uređaji, no snalazimo se’

– CNC operateri imaju i praktičnu nastavu koju ne nalaze lako. Za te učenike škola mora sama pronaći poslodavce kod kojih će obavljati praktičnu nastavu. Nju obavljaju tijekom tri godine školovanja kod istog poslodavca kako bi ih on bolje upoznao. Često se kod tog poslodavca i zaposle nakon škole. Još uvijek postoji potreba za CNC operaterima na tržištu rada, istaknula je Klubička.

Srednja škola Valpovo također ima zanimanje za CNC operatera te svake godine upisuju oko 20 učenika. To pokazuje, rekli su nam iz te škole, da je interes za ovo zanimanje još uvijek velik jer trogodišnje zanimanje koje ima perspektivu u industriji i obrtništvu je učenicima zanimljivo. Osim samog rada na strojevima, CNC operater koristi programe za simulaciju koji pak služe za programiranje CNC stroja i izvođenje 3D simulacija obrade za dvoosnu tokarilicu i troosnu glodalicu. Crta tehničke crteže i skice uz računalo, odabire rezne alate na CNC strojevima, zna čitati tehničke crteže i programe, vlada osnovama računalstva i informatike, a uz to pazi na zdravlje i čovjekov okoliš. Upravo ova škola ima i 3D printer.

CNC OPERATER

Praktična nastava | foto: Srednja škola Ivanec

– Učenici koriste CNC tokarilicu, glodalicu, a po potrebi i 3D printer. Za to su potrebni i materijali za izradu 3D predmeta, poput raznih vrsta metala, plastike i drva. Učenici prema potrebni odlaze na edukacije i praktičnu nastavu u pogone raznih tvrtki u lokalnom okruženju. Obnavljanje opreme, aparata i uređaja je skupo. Naravno da bi nam dobro došli novi strojevi i uređaji, ali se za sada snalazimo, poručili su iz Srednje škole Valpovo.

Istaknuli su i da u njihovom lokalnom okruženje posluje više tvrtki i obrtnika koji koriste CNC strojeve i traže to zanimanje. Ta škola nositelj je i Erasmus akreditacija pa svake godine učenice odlaze u inozemstvo na stručnu praksu i usavršavanje, baš kao i njihovi nastavnici. Dodatne kompetencije stječu se i u projektu s Tehničkom školom iz Slavonskog Broda raznim projektnim aktivnostima. Učenici ovo zanimanje vole, zaključili su, jer se nakon završetka škole brzo pronalazi posao, ali i zato što mladi vole raditi s računalima i strojevima.