Pretraga

Psiholozi usporedili što nas je usrećivalo prije 80 godina, a što danas

A- A+

Istraživačka organizacija Mass Observation 1838.godine napravila je istraživanje o sreći u britanskim lokalnim novinama The Bolton Evening News. Isti su eksperiment ponovili psiholozi Sveučilišta Bolton i dokazali kako se pojam o sreći znatno promjenio.

The Huffington Post

Izdvojeni članak

Je li sreća para puna vreća?

Prije skoro 80 godina od čitatelja je zatraženo da od deset ponuđenih pojmova definiraju što je za njih sreća. Među 226 ispitanika tri su se odgovora isticala, a sreća je definirana kao sigurnost, znanje i religija, piše Huffington Post.

U veljači prošle godine, isto su istraživanje ponovili psiholozi Sandie McHugh i Jerome Carson, a 489 čitatelja sreću je definiralo kao sigurnost, slobodno vrijeme i humor.

Religija se u novijem istraživanju našla na dnu ljestvice, a zadržano je mišljenje kako novac ne može kupiti sreću. Samo 20% ispitanika iz 1938. smatra da je važno ‘imati sreće’ kako bi se stvari u životu posložile, a danas je ta brojka narasla na 40%.

U prvom je istraživanju ustanovljeno kako su ljudi u većini situacija i dijelova dana bili sretni dok su danas mnogo sretniji vikendom.