Pretraga

Riječka snowboard priča koja traje već 20 godina

A- A+

‘Riječka snowboard priča’ dokumentarni je film mlade redateljice Ivone Pierobon. Snowboard scena u Rijeci postoji već 20 godina, a iz nje se razvio i Carnival snowboard session, jedan od najvećih takvih natjecanja na Mediteranu. U filmu su korištene arhivske snimke iz 1995., a priča o riječkim zaljubljenicima u snowboard prikazna je u riječkom Art kinu.

Ideja za film nastala je u jednom spontanom druženju redateljice Ivone Pierobon, članova Snowboard kluba „Nine“ i Igora Lalića iz produkcijske kuće Studio Film. Poklopile su se dvije obljetnice: 20 godina bordanja na riječkom području i 10 godina od osnivanja SK „Nine“, stoga je ova ekipa odlučila to obilježiti snimanjem filma.

Korištene arhivske snimke iz 1995. godine

Film „Riječka snowboard priča“ nastajao je nekoliko mjeseci. Snimalo se na raznim lokacijama u Rijeci i riječkoj okolici, Zagrebu, Platku, Krvavecu i sl. 

– Ono što je bila iznimno pozitivna stvar jest to da smo imali i puno arhivskog materijala s kojim smo mogli raditi, a koji su sačuvali većinom članovi Snowboard kluba Nine. To su zaista vrijedne i neponovljive snimke, neke čak iz davne 1995. , koje su nam omogućile da kvalitetnije ispričamo čitavu priču. U filmu je sudjelovalo zaista puno ljudi jer je film prepun zanimljivih i nevjerovatnih priča koje su se događale kroz ovih 20 godina bordanja i 10 godina kluba, od skatera koji su bili pioniri bordanja na riječkom području do učitelja škole snowboarda, do natjecatelja iz kluba pa sve do organizacijskog tima i sudionika Carnival snowboard sessiona, rekla nam je redateljica filma Ivona Pierobon. 

Film je dokumentarac koji govori o počecima snowboardanja u Rijeci. Bilo je to u Opatiji 1995. kada se nekolicina skatera skupila na mramoru gdje su tada skejtali, družili se i odlučili probati stati na snowboard. Krenuli su na Platak i tamo su napravili svoje prve snježne korake. Na početku im je Išlo teško jer nisu imali ni adekvatnu opremu, a niti nekog prethodnog znanja, ali zato s puno volje, entuzijazma i ljubavi prema tom sportu koji je kasnije za neke od njih postao puno ozbiljnija stvar.

Glazba u filmu je također riječka

– Meni je bila iznima čast i užitak, ali i velika odgovornost ispričati tu priču, a osobno sam jako sretna što sam imala priliku upoznati i raditi sa svim tim izuzetno pozitivnim i divnim ljudima. Film također ima i jednu drugu zanimljivu priču, glazbenu. Sva glazba iz filma je s našeg riječkog područja, autorska glazba bendova Kraj programa, Gerila i Onli tu, ispričala nam je Ivona.

 Rijeka je poznata i po Carnival Snowboard Sessionu koji se održava od 2008. godine. Začetnik cijele ideje je Miodrag Toskić Miki koji je s nekoliko bordera hodao po stepenicama Trga 128. brigade i u tom trenutku su došli na ideju kako bi baš na tim stepenicama pred ulazom u hotel Bonaviju bilo super napraviti snowboard natjecanje. Tim početnim koracima uz puno rada i truda Carnival snowboard session razvilo se u jedno od najvećih i najatraktivnijih snowboard natjecanja na Mediteranu,.

Publika zadovoljna premijerom

Film je napravljen u sklopu riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020.. a Grad Rijeka je svojom potporom pomogao u realizaciji filma. Premijerno je prikazan u riječkom Art kinu Croatia u petak, 6. ožujka. 

– Premijera je prošla jako dobro. Reakcije publike su vrlo pozitivne sa svih strana što je nama iznimno drago jer nam je to znak da smo napravili dobar posao i da se trud isplatio. Planova za ponovno prikazivanje svakako ima, a javnost ćemo obavijestiti kada za to dođe vrijeme, rekla je Ivona.