Pretraga

Rusi masovno koriste ovu društvenu mrežu: Isprobali smo je, neodoljivo podsjeća na Facebook

A- A+

VKontakte ili VK, najveća je društvena mreža u Rusiji koja neodoljivo podsjeća na kombinaciju Facebooka i Instagrama, uz dodatke kao što je ugrađeni music player na kojem se mogu slušati i pjesme domaćih izvođača.

vkontakte društvena mreža rusi

Foto: Pixabay

Zahvaljujući ruskom regulatoru telekomunikacija, Roskomnadzoru, korisnici u Rusiji ostali su bez pristupa Facebooku, Twitteru i Instagramu. Razlog tome je, kako navodi regulator, činjenica da se putem tih društvenih mreže šire dezinformacije o ratu u Ukrajini.

Budući da su Rusi masovno koristili globalno popularne društvene mreže, pa su mnogi zbog njihovog blokiranja negodovali, valja istaknuti da oni imaju svoju inačicu Facebooka i Instagrama koja se prigodno zove VKontakte (‘U kontaktu’).

Izdvojeni članak
društvene mreže

Ne koriste svi mladi popularne društvene mreže: Facebook je out, Instagram im ima premalo kvalitetnog sadržaja

Inačica Reelsa postoji i na VK-u

Riječ je, dakle, o društvenoj mreži nastaloj 2006. godine, koja neodoljivo podsjeća na njene popularne konkurente. Tako se, primjerice, na početnoj stranici nalaze svima poznati storiji, kratki videozapisi nalik na Reelse te objave vaših prijatelja i stranica koje pratite.

Početna stranica ruske društvene mreže. Screenshot: Vkontakte

Kao što se iz priloženog screenshota može razaznati, na VK-u se mogu pronaći stranice i globalno poznatih tvrtki, poput Netflixa, koji je, usput, uveo ograničenja ruskim korisnicima. U postavkama postoji čak i hrvatski jezik, no valja napomenuti da su gotovo sve objave na ruskom.

No, kad se malo pobliže ‘baci oko’ na sadržaj, može se vidjeti da na VK-u postoji velik broj odjeljaka, među kojima se posebno ističe onaj za glazbu. Music odjeljak služi kao svojevrsna alternativa Spotifyju ili Deezeru, pa je moguće pronaći čak i pjesme Jelene Rozge.

Screenshot: Vkontakte

Izrazito je popularan u Rusiji, ali i u još nekim zemljama

Zanimljiva stvar je to što se u Videos odjeljku mogu pronaći i dugometražni filmovi, serije, ali i prijenosi tamošnjih košarkaških ili nogometnih utakmica. Postoji i ruska inačica oglasnika, pa korisnici mogu prodavati svoje stvari.

Iako je VK bio žrtva raznih afera, zbog kojih je i njegov osnivač morao napustiti Rusiju, on i dalje slovi za najpopularniju društvenu mrežu u Rusiji. Kako piše ThriveMyWay, navodno ga masovno koriste i u Bjelorusiji, Baltičkim zemljama, Moldaviji, Kazahstanu i Kirgistanu.

Podaci iz 2021. godine kažu da je VK imao 72 milijuna aktivnih korisnika u Rusiji, odnosno njih 97 milijuna u cijelom svijetu. Te su se brojke vjerojatno povećale nakon što je Roskomnadzor blokirao pristup Facebooku, Instagramu i Twitteru.

Zanimljiva je činjenica i da je VK bio vodeća društvena mreža u Ukrajini, sve dok ga tamošnja vlada nije zabranila 2017. godine.