Pretraga

Ruske atletičarke se poljubile usta, zbog homofobnog zakona

A- A+

Homoseksualnost je još uvijek kontroverzna, pa i tabu tema u ruskom društvu. Posljednjih dana ponovno se vodila žučna rasprava u Rusiji o zabrani promoviranja istospolne ljubavi, u sklopu koje se čak prijetilo izbacivanjem gej sportaša sa narednih Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, ukoliko budu propagirali homoseksualizam. Poljubac dviju ruskih atletičarki na podiju, u tijeku dodjele medalja, samo je ‘dolio ulje na vatru’.

Screenshot: You Tube

Na Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi, puno je prašine podigla ruska ženska štafeta 4 X 400 metara. Naime domaće predstavnice su osvojile zlato, a prilikom dodjele medalje, trkačice Tatjana Firova i Ksenija Rišova su se poljubile usta, čime su (ne)namjerno dolile ulje na vatru, budući da se posljednjih dana žustro raspravlja o zakonu o zabrani promoviranja istospolnih zajednica.

Prema izvoru iz ruskog atletskog reprezentativnog tima, ovo je bio samo način proslave odličja, nikako ne politička poruka, prenosi Sky News. Otprije je poznata nenaklonost državnog vrha Rusije bilo kakvom gej aktivizmu, što svjedoči i činjenica da je neslužbenu LGBT povorku u tijeku održavanja Eurosonga u Moskvi 2009. godine, suzbijala čak i vojska.

Posljednjih dana aktualiziralo se pitanje ispravnosti zakona o zabrani promoviranja istospolnih zajednica, a rasprava se toliko zaoštrila da se prijetilo čak i time, da će gej sportaše na Zimskim olimpijskim igrama, koje se održavaju naredne godine u ruskom Sočiju, vlast uhititi, budu li otvoreno propagirali homoseksualizam.

Zaraćene strane, dodatno je podijelila proslavljena ruska skakačica s motkom Jelena Isinbajeva, koja je nespretno-homofobnom izjavom podržala sporni zakon.