Pretraga

Shahin Najafi zbog pjesme strahuje za život

A- A+

dedetillmanblogs.wordpress.com

Iranski se reper Shahin Najafi, poznat kao iranski Eminem, svojom pjesmom Imam Naghi zamjerio iranskim duhovnim vođama. Osuđen je na smrt te je raspisana tjeralica u kojoj vjerska zajednica nudi pozamašan iznos novca za njegov život.

Shahin Najafi, 31-godišnji iranski reper, ovih je dana uzburkao medijsku scenu u rodnom Iraku, ali i šire. Razlog je njegova pjesma Imam Naghi u kojoj Shahin poziva šijitskog imama Ali an-Akija da se vrati iz mrtvih i popravi stanje u Iranu. Osim pjesme prepune sarkastičnih stihova, muslimanske vjerske vođe je uzrujao i spot u kojem se umjesto kupole džamije pojavljuje dojka na kojoj se vijori zastava u duginim bojama.

Iranske duhovne vođe su ga osudile na smrt fetvom. To je u islamu pravna odluka ili zakonska izjava koju, na zahtjev osobe ili suca, izdaje pravnik, a odnosi se samo na pitanja koja nisu definirana u Kuranu. Na stranici Shia-Online raspisna je tjeralica u kojoj se za Shanhinov život nudi 100.000 dolara. Njega policija trenutno čuva u Njemačkoj na tajnoj lokaciji. Kako iranski mediji prenose, Shahin se ne boji za vlastiti život, nego za živote svoje rodbine. Misli kako svojom pjesmom nije uvrijedio nikoga pa se nema namjeru ispričavati, prenosi The Independent.