Pretraga

Siguran posao četiri mjeseca nakon završetka obrazovanja? Hrvatska se na to obvezala

A- A+

U Hrvatskoj je 11,8 % mladih nezaposleno i van sustava obrazovanja. Uz to, Hrvatska je jedna od dvije države Europske unije u kojima su mladi s fakultetskim diplomama više pogođeni nezaposlenošću, nego mladi s osnovnim i srednjim obrazovanjem. No, postoji plan da se to popravi. Europska komisija donijela je Garanciju za mlade kojom svima mlađima od 30 godina garantira posao ili nastavak obrazovanja unutar 4 mjeseca.

Europska godina vještina

Garancija za mlade program je zapošljavanja mladih Europske komisije na koji se obvezala i Hrvatska | Foto: srednja.hr

Završetak škole ili faksa vrijeme je kad bismo trebali slaviti svoj dosadašnji uspjeh i radovati se novoj budućnosti. Ipak, mnogim mladima taj je dio života prožet osjećajem nesigurnosti i brige. Što dalje? Možemo li pronaći posao u struci? Hoćemo li ga pronaći na vrijeme?

Svi koji su nisu više u sustavu obrazovanja, a nisu niti zaposleni i pri tome imaju između 15 i 30 godina, spadaju u NEET skupinu. NEET je akronim koji dolazi iz engleskog jezika, a znači ‘Not in Employment, Education or Training‘.

Što duže osoba ima NEET status, teže joj se iz njega izvući. To može ostaviti ozbiljne posljedice koje će dugo osjećati. Osim što utječe na njen život sada, veća je vjerojatnost da će kasnije manje zarađivati, što znači da će u konačnici imati i manju mirovinu.

Nezaposlenost se smanjuje, ali…

U Hrvatskoj je broj mladih u NEET skupini na najnižoj razini u zadnjih deset godina, pokazuju podaci Eurostata, ali situacija i dalje nije idealna. U 2023. godini je 11,8 % mladih bilo nezaposleno i van sustava obrazovanja, dok je 2013. ta brojka iznosila 22,3 %.

Zanimljiv je i podatak da je nezaposlenost mladih s visokim obrazovanjem u Hrvatskoj bila viša nego u slučaju mladih sa završenom osnovnom i srednjom školom. Čak 10 % visoko obrazovanih mladih Hrvata bilo je nezaposleno. Uz Grčku, jedina smo zemlja Europske unije u kojoj je to slučaj.

Iako je trend pozitivan, jer nezaposlenost mladih se smanjuje, još uvijek nismo dosegli cilj Europske unije. Naime, do 2030. godine trebamo imati manje od 9 % nezaposlenih mladih. Zemlje koje su taj cilj već postigle su Nizozemska, Švedska, Malta, susjedna nam Slovenija, Irska, Luksemburg, Danska, Njemačka i Portugal.

Kako bismo ostvarili taj cilj, Europska komisija je pokrenula program potpora za zapošljavanje mladih. U njegovom je središtu Garancija za mlade. Ako imate manje od 30 godina, nemate posao niti se obrazujete, taj se program obvezuje da vam u roku od 4 mjeseca od gubitka posla ili završetka školovanja pomogne pronaći ponudu za posao, nastavak obrazovanja, pripravništvo ili naukovanje.

Garancija za mlade nastala je 2013. godine, a pojačana je 2020. godine, kao reakcija na krizu izazvanu pandemijom. Tad su se sve države članice, pa i Hrvatska, obvezale provesti je.

stol, ruke poslodavca s kravatom i papirima na stolu, s druge strane osoba na intervjuu z aposao s prekriženim rukama na stolu

Razgovor za posao | Foto: Canva

Što Garancija znači za vas?

Nađete li se, dakle, u situaciji da ste gotovi s obrazovanjem, a nemate posao, možete se uključiti u Garanciju za mlade. To činite tako da se prijavite Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), što možete i online. Ta prijava vas automatski uključuje u Garanciju za mlade.

Iako nitko ne može izravno utjecati na to hoće li vas netko zaposliti ili ne, HZZ će vas usmjeriti i pomoći vam pronaći pravu priliku. Mogu vam ponuditi i pripravništvo ili naukovanje, a s tim vrijednim iskustvom će vam biti lakše kasnije pronaći zaposlenje.

Uz to, Hrvatska je uvela i druge mjere koje mlade osobe čine zanimljivim kandidatima na natječajima za posao. Primjerice, imamo mjere aktivne politike zapošljavanja kojima poslodavci dobiju financijsku potporu kad vas zaposle. Želite li umjesto toga postati poduzetnik, mjera vam osigurava potpore za samozapošljavanje.

Poslodavci mogu koristiti i fiskalne olakšice kad vas zaposle. Ova mjera znači da poslodavac za vašu plaću plaća manji ukupni iznos nego za jednaku plaću starijih kolega.

Na Garanciju za mlade se možete prijaviti čak i prije nego završite obrazovanje. Ne znate li koja je škola ili studij za vas najbolja opcija, možete se javiti Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CIOSK). Tamo ćete dobiti savjete u skladu s vašim vještinama, interesima i potrebama tržišta rada, kako biste po završetku obrazovanja lakše pronašli posao.

Čak i ako trenutno imate posao, ali uskoro želite dati otkaz, Garancija za mlade vam može pomoći. Trebate se prijaviti putem HZZ-a, a oni će vas informirati o pravima koje možete iskoristiti poput novčane naknade za nezaposlene i novim opcijama zaposlenja ili samozaposlenja.

Izdvojeni članak
Temu, Shein, AliExpress

Torbe i cipele za 2 €: Jeftino je, ali je li sigurno naručivati s aplikacije Temu?

Transparentna plaća i nova pravila za minimalnu

Mladima nije bitno samo pitanje pronalaska posla, već i ono koje se tiče plaće. Početničke plaće nisu visoke, što može biti posebno problematično s rastom životnih troškova poput cijene stanarina, režija i hrane.

Među pravilima koje je Europska komisija donijela kako bi svim državama članicama pomogla riješiti ovaj problem, su i pravila o minimalnoj plaći. Sve države koje imaju zakonsku minimalnu plaću, među kojima je i Hrvatska, obvezne su tu plaću usklađivati svake dvije godine po točno propisanim kriterijima.

Uz to, kako biste imali fer plaću, na razgovoru za posao trebate znati koji iznos plaće tražiti. Dobra je vijest da je Europska komisija donijela i pravila koja se tiču transparentnosti plaća, a obvezuju sve tvrtke s više od 100 zaposlenika da objave podatke o visinama plaća.

Tim će se pravilima pomoći ujednačiti i razlike u plaćama između žena i muškaraca. Time je Europska unija poslala važnu poruku: jednak rad zaslužuje jednaku plaću, neovisno obavlja li ga žena i muškarac. Uz to, prihvaćen je i cilj da žene zauzmu 40 % vodećih položaja u tvrtkama diljem Europe.

Ovo je samo dio toga što je Europska komisija učinila po pitanju zaposlenja mladih. Bavili su se i drugim pitanjima bliskim mladima, a što se sve postiglo u zadnjih pet godina pročitajte u brošuri Obećanja Europi ispunjena: Priča o Komisiji Ursule von der Leyen.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Europske komisije