Pretraga

Zabilježen znatan porast govora i zločina iz mržnje: Građani traže strože kazne

A- A+

Stanovnici zemalja Europske unije sudjelovali su na Europskom panelu građana. Tema im je bila rješavanje problema govora i zločina iz mržnje na razini cijele Europe. Među glavnim zaključcima ističe se posveta učenju djece i mladih socijalnih i emotivnih vještina, kao i jedinstvena kriminalizacija mržnje na razini cijelog EU. Europska komisija je najavila da će razmotriti svih 21 prijedloga koje su građani dali.

crno bijela fotografija djevojke koja sjedi i plače

foto: Canva

Osim glasanja na izborima koji su zakazani od 6. do 9. lipnja, građani u EU mogu se angažirati u europskoj politici redovno komunicirajući prema nadležnim tijelima svoje želje i probleme. Na tom tragu, od 17. do 19. svibnja, u Bruxellesu se održao završni sastanak Europskog panela građana i građanki, na temu ‘Suzbijanje mržnje u društvu’.

Rad protiv mržnje na području sigurnosti, digitalizacije, obrazovanja

Nažalost, posljednjih mjeseci je zabilježen znatan porast ne samo govora, već i zločina iz mržnje diljem Europske unije. Na internetu i izvan njega. Govoreći o ovom problemu, Europski panel građana je zaključio kako su ‘svi oblici mržnje i netolerancije nespojivi s vrijednostima ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava iz Ugovora o Europskoj uniji’. Uz događaj u svibnju, online rasprava među građanima je krenula još u travnju, želeći dokučiti temeljne uzroke i pokretače mržnje uživo i na internetu.

Pri tome su 6. prosinca prošle godine su se Europska komisija i Visoki predstavnik usuglasili oko zajedničke komunikacije koju su predstavili pod naslovom ‘Nema mjesta za mržnju: Europa ujedinjena protiv mržnje’. Tim su putem podržani pojačani naporu u borbi protiv mržnje djelovanja u političkim pitanjima kao što su sigurnost, digitalizacija, obrazovanje, kultura i sport.

– U Komunikaciji se posebno poziva na stvaranje paneuropskog prostora za dijalog u kojem će se okupiti građani iz cijelog EU-a kako bi raspravljali o načinima odmaka od mržnje i podjela na zajedničko uvažavanje europskih vrijednosti jednakosti, poštovanja ljudskih prava i dostojanstva. U okviru europskog panela građana i građanki o rješavanju problema u društvu Komisija je odmah odgovorila na taj poziv, podsjetili su iz Europske komisije.

Izdvojeni članak

Vijeće Europe pozabavilo se umjetnom inteligencijom: ‘Želimo osigurati odgovornu uporabu’

Građani hoće jedinstvenu definiciju mržnje: Siguran pristup internetu preko kartice?

Iz rasprave građana koja je uslijedila i koja se završila ovog mjeseca, iznjedrena je 21 preporuka za borbu protiv mržnje. Europska komisija je najavila da će ove preporuke ‘razmotriti Kolegij povjerenika’. Europska komicija planira obje prijedloge uvrstiti u svoj budući rad protiv govora i zločina iz mržnje. No, Komisija će tek naknadno izvijestiti sudionike građanskog panela na koji način će se preporuke uzeti u obzir.

Doprinos prikupljen na panelu i platformi za građanski angažman razmotrit će Kolegij povjerenika te uvrstiti u buduće aktivnosti Europske komisije u borbi protiv govora i zločina iz mržnje. Događanje za pružanje povratnih informacija održat će se kasnije, a oblikovatelji politika Komisije izvijestit će panel o tome kako su njihove preporuke uzete u obzir.

Izdvojeni članak

Kako je došlo do promjene zakona o punjačima? Ovaj skeč pokazuje jednu moguću istinu

Među građanskim prijedlozima, posebno se ističe da bi sve članice Europske unije trebale imati jedinstvenu kriminalizaciju govora mržnje koja vrijedi za sve jednako. Predloženo je i osnivanje Nacionalnog ureda za suzbijanje mržnje u svim EU zemljama. Također su građani poručili da žele jačati socijalne i emocionalne vještine djece i mladih kako bi se spriječila mržnja. Tu su i kartica za siguran pristup internetu u EU, rješavanje pitanja internetske anonimnosti.

Ovo su prijedlozi Europskog panela građana za Europsku komisiju:

 • Podizanje svijesti o mržnji i postojećim mjerama i pravnim lijekovima za suzbijanje javnom kampanjom.
 • Stvaranje platforme na razini EU-a na kojoj se kombiniraju informacije, resursi, mjere i sustavi potpore za borbu protiv mržnje kartica za siguran pristup internetu diljem EU.
 • Osposobljavanje za toleranciju.
 • Jačanje socijalnih i emocionalnih vještina djece i mladih kako bi se spriječila mržnja.
 • Obrazovanje svake generacije u svim nacijama o nenasilnoj komunikaciji.
 • Oglasi za pomoć u borbi protiv mržnje.
 • Pouzdanost, činjenice i transparentnost: provjera i pojašnjenje financiranja izvora informacija.
 • Europa se susreće s vama: participativni mediji za građane.
 • Rješavanje pitanja anonimnosti na internetu u borbi protiv mržnje.
 • Jedna Europa, jedna definicija: kriminalizacija govora mržnje.
 • Moderiranje umjetne inteligencije: zaštita društvenih medija od govora mržnje
 • Izlazak iz zatvorenih komunikacijskih sustava: promicanje različitih perspektiva na društvenim mrežama pomoć pri pronalasku značenja života.
 • Osnivanje neovisnog odbora
 • Traženje ljudi: borba protiv društvene nejednakosti u suzbijanju mržnje u EU-u
 • Nacionalni ured za suzbijanje mržnje u državama članicama
 • Europski protokol za učinkovit odgovor na prijave zločina iz mržnje.
 • Širenje kulture rasprave u školama na temelju panela građana i građanki
 • Stvaranje europskih panela građana i građanki namijenjenih mladima (u dobi od 16 do 25 godina) za borbu protiv mržnje
 • Razvoj dobrovoljnih građanskih službi u lokalnim zajednicama za odrasle

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem