Pretraga

Sisačke ‘Majke’ progovorile o maloljetničkoj trudnoći

A- A+

‘Majke’; simboličan je to naziv predstave Scene Sisak koja na šaljiv, ali i pametan način govori o marginaliziranom problemu maloljetničke trudnoće. Predstava koja je nastala prema tekstu Ren Draye, u kratkom je roku oduševila hrvatsku mladu publiku te odnijela i pobjedu na ovogodišnjoj Smotri kazališnih amatera Sisačko-moslavačke županije.

Predstava Majke | foto:osobna arhiva

Predstava koja je u početku trebala biti samo skup stilskih vježba, pokazala je hrvatskoj publici kako se može na drugačiji način predstaviti problem koji pogađa veliki broj mladih djevojki. Naime, U Hrvatskoj je trenutno oko 5.000 maloljetnih mama, dok se godišnje bilježi oko 1.500 maloljetnih trudnoća. Poražavajuća je činjenica da samo 11% maloljetnih trudnica završava školu, a još veći problem se javlja kod prihvaćanja vršnjaka ili razumijevanja roditelja zbog stanja u kojima se nađu. ‘Majkama’ se problem maloljetničkih trudnoća napokon stavlja u središte pozornosti i predstavlja javnosti.

Izdvojeni članak

Ova zemlja ima najveću stopu maloljetničkih udaja na svijetu

Četiri maloljetne trudnice pričaju svoje priče

Predstava govori o četiri maloljetne trudnice koje se upoznaju u prihvatilištu za mlade majke, njihovim svakodnevnim aktivnostima, ali i brigama. Svaka od njih je za sobom ostavila vlastiti svijet, roditelje, drugu djecu, ali i snove. Na duhovit, ali pametan način, ove četiri majke publici predstavljaju snove, ali i probleme s kojima se maloljetne trudnice susreću nakon željene, ali u većini slučajeva i neželjene trudnoće.

Odlični i duhoviti dijalozi, dinamičnost scena, ali i ozbiljan pristup tematici, čine ovu predstavu odličnim izborom za edukaciju mladih, ali i javnosti o ovom problemu.

Scena Sisak uspješno djeluje od 2011. godine

Amaterska sisačka udruga Scena Sisak već dugi niz godina izvodi kazališne uspješnice, čime je 2014. godine na 54. festivalu kazališnih amatera osvojila nagradu za najbolju predstavu “Na pučini”. Sama udruga, kako njeni članovi kažu, bavi se obrađivanjem akutalnih tema, čime razvijaju vlastiti stil i potiču mlade da se uključuju u kazališni svijet. Iz udruge uskoro najavljuju premijeru predstave “Juriš lake konjice”.

– Pri radu na predstavi odlučili smo unijeti i dokumetaristički dio kako bi na taj način još naglasili, podcrtali istinitost onoga što se u predstavi događa. Dakle, snimili smo mali dokumentarni filim u trajanju od sedam minuta koji se prikazuje na samom kraju predstave. Možda smo mogli samo napisati: “Prema istinitom događaju”, međutim, na ovaj smo način karaktere iz predstave i osobno upoznali, rekao je Tihomir Kosić, redatelj predstave i osnivatelj Scene Sisak.

‘Majkama’ će se obrazovati mlada publika

Predstava je dobila preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje za igranje za učenike srednjih škola, čime je u planu razgovor sa srednjoškolskim ravnateljima kako bi se predstava što više pokazivala ciljanoj publici; upravo mladim ljudima. Kroz ‘Majke’ javnost se senzibilizira o ovom društvenom problemu, koji pogađa sve veći broj mladih djevojki. Tematizira se njihov položaj u društvu, priča se i o okolnostima željene, ali i neželjene trudnoće te pokazuju stvarne posljedice koje trudnoća ima na njihov život.

‘Majke’ su po prvi puta zapažene nakon pobjede na ovogodišnjoj Smotri kazališnih amatera Sisačko-moslavačke županije, a već prve odlične kritike stižu od docentice na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, koja smatra kako ‘Majke’ nisu samo dobra predstava, već i široko zamišljen projekt koji uključuje svojevrsno sociološko istraživanje pa tako i intrigantne intervjue sa ženama iz Hrvatske. Ističe kako je riječ je o očito ambicioznom projektu koji tematizira poziciju mladih majki te na taj način doprinosi pojačanoj senzibilizaciji društva u odnosu na problem koji je dugo vremena ostao zanemarenim.