Pretraga

Slušanje glazbe tijekom spavanja može poboljšati pamćenje i kvalitetu sna

A- A+

Prema novoj studiji slušanje glazbe za vrijeme spavanja može poboljšati pamćenje. Znanstvenici su utvrdili da se intoniranje glazbe sinkronizira s ritmom sporih moždanih oscilacija koje se odvijaju za vrijeme dubokog sna, što utječe na povećanje broja oscilacija, a time i aktivnost memorije te poboljšanje kvalitete sna.

www.mindmotivations.com

Glazba je sastavni dio života većine ljudi, a pomaže u izražavanju osjećaja i povezivanju s unutarnjim razmišljanjima. No, znanstvenici sa sveučilišta u njemačkom Tübingenu utvrdili su da ona može biti korisna i tijekom spavanja. Naime glazba se može sinkronizirati sa usporenim moždanim procesima za vrijeme faze dubokog sna te na taj način uzrokovati povećanje moždanih oscilacija, a time i jačanje memorije, kao i kvalitetniji san, prenosi Daily Mail.

Izdvojeni članak

Mozartova muzika za bolje učenje

Prije je utvrđeno da spore oscilacije za vrijeme faze dubokog sna mogu biti kritične za sjećanje i pamćenje, pa njihovo ubrzanje utječe i na kapacitet i brzinu memorije.

Prilikom istraživanja 11 volontera bilo je izloženo zvukovnim simulacijama. Kada je ritam oscilacija u dubokom snu sudionika studije, bio usklađen sa zvukovnim, oni su nakon toga bili uspješniji u jezičnim asocijacijama koje su naučili noć prije, dok zvukovi neusklađeni s ritmom moždanih procesa nisu imali efekta.

Znanstvenici slute da spomenuta zvukovna metoda može povećati i kvalitetu sna.

– Ovaj pristup može čak povećati i druge moždane ritmove, poput onog koji se zbiva u stanju nesanice i povezan je s regulacijom pozornosti, govori doktor Jan Born jedan od autora istraživanja.