Pretraga

Stari se: Četiri znaka koji govore da ste nenadano zakoračili u svijet ‘odraslih’

A- A+

Jedan dan ste mladi i poletni, planirate koje dane ćete izlaziti, a koje dane spavati – najveća briga vam je hoćete li se smrznuti u izlasku i hoćete li dan nakon biti u stanju preživjeti još jedan izlazak. I ni ne okrenete se, a ti dani prođu i dođe neki novi režim rada, kada vam je vrhunac života nova spužva za suđe.

Foto: Unsplash

Mnogi ljudi će reći da je pojam ‘odrasle osobe’ izmišljen i da ustvari ni odrasle osobe nisu ‘odrasle osobe’. Vjerojatno ćete se i sami s time složiti, zato što se čini da se ta granica stalno pomiče. Nekada je imati 16 značilo biti skoro pa odrasla osoba, s 18 ste postajali punoljetni i bili svoja osoba, a jednom kada ste otišli na fakultet ste bili baš odrasli.

I onda dođete na faks i shvatite da ste miljama daleko od odraslog života. Možda sami plaćate račun i brinete oko toga je li wc očišćen, ali sasvim sigurno niste odrasla osoba. Tada se granica pomiče na one koji su uspjeli završiti faks i zaposliti se. A onda i vi sami to napravite (ili vaši prijatelji) i shvatite da nitko od njih nije ‘odrasla osoba’. Barem ne onako kako ste to zamišljali.

Izdvojeni članak

Korona je pokazala da starije češće tretiramo kao problem, nego kao ljude

Ustvari u cijelom tom procesu postajete odrasla osoba, samo što je to puno drugačije od onoga kako smo to zamišljali. Najgore je kada shvatite da vjerojatno i vaši roditelji nisu puno više odrasle osobe od vas, već samo vi to mislite. U svakom slučaju, jednog dana se nađete u situacijama zbog kojih shvatite da ste zapravo zakoračili u taj svijet ‘odraslih’. Razumijemo ako ćete biti malo tužni kada shvatite da ste zapravo ostarjeli…

Nova spužva za suđe

Iako je ovo najveći klišej, velika je istina da je malo što toliko lijepo kao kada napokon uzmete novu spužvu za suđe. Kada znate da imate novu spužvicu, jednostavno je život ljepši. Ali, stvar ne staje tu. Odjednom, počinje vam biti napeto kada su stvari lijepo posložene, a još više kada je sve čisto.

Kada kažemo čisto, mislimo na zapravo čisto – toliko čisto da biste najradije slikali to i postavili na društvene mreže kako biste se pohvalili. Ako ćemo iskreno, nekada zaista i slikate tu predivnoću i pošaljete bliskim prijateljima. I to ne zato da biste ispali prekul (iako ispadnete), već zato što znate da i vaši prijatelji cijene i uživaju u čistoći.

Samostalno naručivanje kod doktora

Zapravo, bilo kakvo rješavanje zdravstvenih problema je znak da ste ušli u ‘pozne’ godine. Osim što u mladim danima rijetko kada imate neke zdravstvene probleme, s godinama ih postaje teže ignorirati. To što ste pogrešno spavali dva dana će sasvim sigurno ostaviti posljedice na vaš život – ta dva dana ćete biti spremni zapaliti apsolutno svaku osobu koja vas pogrešno pogleda.

Ma, i dulje će trajati negodovanje. U svakom slučaju, čak i da želite ignorirati probleme – ne možete. Nekad ćete otići i do doktora, ali prije toga ćete se uputiti u ljekarnu, a nerijetko će vam pomoći i vaši prijatelji. Odjednom shvatite da svi imaju problema s leđima i bolovima u vratu. U jednom trenutku ćete čak početi razmišljati o tome da počnete vježbati, i to ne zato da biste izgledali dobro.

Spremni ste uložiti u kvalitetan jastuk

Već smo spomenuli problem lošeg spavanja, ali toliko je bitan da ćemo mu se opet vratiti. Jednostavno, s godinama imate sve manje i manje vremena za spavanje – a treba vam ga sve više. Ako ste student, zaista je pravo čudo ako u prosjeku spavate više od šest sati dnevno (noćno?). I zato vam treba da tih šest sati budu kvalitetno provedeni!

Napokon počinjete shvaćati da je zaista bitno brinuti o snu, i to na sve moguće načine. Prestat ćete piti kavu nakon 20 h (ma i ranije), izbjegavat ćete mobitel prije odlaska u krevet i najbitnije – uložit ćete u dobar (nad)madrac i jastuk. Znate da ste ostarjeli kada biste radije potrošili 200 kn na jastuk, negoli na izlazak.

Prvo plaćate račune, a onda sve ostalo

Općenito, počinjete drugačije slagati prioritete. Nekada davno biste prvih pet dana plaće (ili kuna koje vam vaši pošalju) potrošili na cigarete i alkohol, a sada čim dobijete novce plaćate račune. Znate da nije šala kada vam dođe račun za karticu ili mobitel, a ne možete si baš dopustiti ni da preskočite plaćanje stanarine – pa makar i one domske.

Ne samo da odmah plaćate račune, već znate i kako ih se najviše isplati platiti – gdje je najniža naknada, do kada morate koji platiti. Postali ste već i maher u ispunjavanju uplatnica: nema više brige oko toga što je IBAN, a što poziv na broj. Sve znate i ne morate tražiti pomoć tete u pošti. Ili se barem uspijete sami snaći uz Google.

Ostati doma zvuči kao super provod

Ovo je vjerojatno još izraženije u korona-generaciji, ali zaista, možete li uopće zamisliti izlazak koji bi počeo u ponoć i trajao do zore? Ne. Idealno je kada izađete na piće i doma ste do jedan, najdulje dva. Tako se stignete otrijezniti (jer vam je tolerancija puno niža nego prije), naspavati i biti spremni za sve obaveze koje vas čekaju. A uvijek postoje neke obaveze koje ne možete ignorirati…