Pretraga

Stihovi nove pjesme našeg youtubera problematičniji su od onih koje je imao Tram 11, a evo i zašto

Svi se sjećamo kakva se halabuka digla oko stihova u pjesmu Tram 11 – PŠK. Eskaliralo je do toga da je izdavačka kuća koja im je pristala izdati album, na kraju isti povukla iz prodaje i morali su ga objaviti samostalno jer nitko nije htio imati ‘posla’ s njima. Sada, kada je mladi youtuber LayZ, kojeg prati stotine tisuća klinaca, objavio vrlo sličnu pjesmu s još gorim stihovima – svi šute. Tako da, ako ćemo biti fer i korektni – onda LayZ zaslužuje isti tretman kao i Tram 11. Pa krenimo.

layz

Foot: Screenshot | YouTUbe, TikTok

Odavno svi znamo da političari kradu
Ali sada peru lovu i kroz gej paradu
I nemojte me shvatit’ krivo, nije mržnja ak’ si gej
Al’ ni ja ne idem gradom da se derem da sam straight
Kakve su to fore on, ona ili ono
Ako mogu birat’ onda mene zovi Zoro
Dolazi mi pička kaže ‘Bok, ja sam Boro’
Koji kurac tebra evo herc me strefi skoro
Muškarci su pičke, a pičke su frajeri
Još nam samo ‘fali da pojavе se i zmajevi
Za par dina ženе morat radit će ko maleri
Jer se muškom rodu lako vide krajevi

Ovo je samo dio stihova nove pjesme našeg 26-godišnjeg youtubera i odnedavno glazbenika LayZ-a, pravog imena Matija Lazarević. U nešto manje od tri tjedna njegova nova pjesma BMK, iz koje smo izdvojili upravo ove stihove, ima više od 600 tisuća pregleda na YouTubeu. Na TikToku ga prati skoro 244 tisuće ljudi i to uglavnom mladih ljudi.

Zašto je o ovome bitno nešto reći

U ovom tekstu neću se baviti komentiranjem ukusa glazbe, jer to nema smisla. I sama volim rep i hip-hop, što domaći, što strani i svakakve pjesme sam čula i nisu sve za moj ukus. Neću se baviti niti odnedavno popularnom kulturom otkazivanja izvođača (eng. cancel culture) zbog nečega što su napravili, rekli ili otpjevali. Niti jednim niti drugim se nema smisla baviti. Dovoljno je samo reći da tu i tamo poslušam Krankšvester – nije to za svakoga, a posebice ne za djecu. Tko ne zna za njih, googlajte i poslušajte – isprike unaprijed.

Zato ću komentirati kako se javnost odnosi prema LayZ-u njegovoj pjesmi BMK i određenim stihovima koji neodoljivo podsjećaju na slučaj Tram 11 i njihovu pjesmu – PŠK. Podsjetimo, prošle je godine hip-hop dvojac iz Tram 11 bio izložen medijskom i javnom linču zbog ovih stihova: Svi ste tu zbog novca kao mit iz Jasenovca, Balaševići nema vam države ni na igrici, pušite kurac za ćirilicu na Ilici, bipolarni bipsići – jeb’o li vas ćaća!

Ako ćemo biti fer i korektni, LayZ zaslužuje isti tretman kao i Tram 11

Na kraju se o toj pjesmi, odnosno o tim stihovima, stvorio toliki pritisak da je diskografska kuća koja je izdala njihov album, isti povukla iz prodaje i odustala od suradnje s Tram 11. Nakon toga dvojac je krenuo u samostalnu objavu albuma, a održali su i koncert za sve koji su ih zbog tog skandala odlučili podržati. (op. a. Sasvim slučajno sam bila u blizini mjesta na dan koncerta i malo bolje pogledala tko je publika – uglavnom su to bile osobe od 35+ godina. Tu i tamo je izvirila glava pokojeg klinca.)

Dakle, ovdje se radi o dvostrukim standardima – ogromna hajka se digla zbog Tram 11 koje uglavnom sluša ‘stara garda’, dok se oko LayZ-a i njegovih stihova, kojeg najviše slušaju djeca i mladi – šuti. I ponavljam, ne ulazim u umjetničku slobodu. Pjesme stranih repera i hip-hopera imaju jednake stihove, možda čak i gore. Tako da, ako ćemo biti fer i korektni – onda LayZ zaslužuje isti tretman kao i Tram 11. Pa krenimo.

PŠK – BMK

Prije svega, ne mogu se oteti dojmu da je LayZ poprilično besramno odlučio ponoviti ono što je napravio Tram 11. Počevši od naziva pjesme – Tram 11/PŠK  – LayZ/BMK. Mislim da ne moram objašnjavati što te kratice znače. Onda imamo jednu riječ koja se ponavlja u refrenima oba izvođača – kurac. Ako se pitate zašto nisam ublažila riječ kurac ili ju barem cenzurirala – ako ne moraju izvođači koju slušaju djeca i mladi, zašto bih onda i ja to ublažila u tekstu koji čitaju i odrasli ljudi?

Nadalje, tematika – oba izvođača govore o tome kako će oni reći ono što svi misle, ali se ne usude govoriti. A ono što su stavili u tekst pjesama izgleda kao da su proveli neko vrijeme gledajući najgore moguće komentare na društvenim mrežama i od toga složili stihove da se rimuju. I stvarno, analizirajući takve komentare, vidi se da uglavnom prevladavaju upravo ti izrazi i mišljenja. Zašto onda ne iskoristiti to njihovo mišljenje i zaraditi kroz pjesme? I Tram 11 i LayZ to rade zbog para. To što pjevaju apsolutno ne mora značiti da to stvarno misle.

No, valja istaknuti da je LayZ-eva pjesma vrlo slična onoj Tram 11 i moj osjećaj za ‘pravicu’ ne može shvatiti zašto se prema jednima odnosimo na jedan način, a prema drugima koji naprave praktički istu stvar, na drugačiji način. Ali to je samo moje mišljenje koje, ako vam se već sada ne sviđa, nemojte ni pokušavati čitati dalje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grof Darkula (@grofdarkula)

Pranje novca – zna li što to uopće je?

‘Odavno svi znamo da političari kradu’ – okej, o ovome ima dokaza, ali stih koji slijedi nakon toga je problematičan – ‘ali sada peru lovu i kroz gej paradu’. Razmišljanjem nekoliko dana o ovim stihovima nisam uspjela doći do zaključka – kako se to peru novci preko gej parade? Idemo prije svega definirati pojam pranja novca, onako školski.

– Pranje novca podrazumijeva izvršavanje radnji putem više transakcija kojima se prikriva pravi izvor novca ili druge imovine za koju postoji sumnja da je nezakonito pribavljena u zemlji ili inozemstvu, u cilju da se novac ili imovina prikažu kao zakonito stečeni. Pranjem novca se, dakle, nezakonito stečena sredstva transformiraju u prividno zakonita. Počinitelji kriminalnih aktivnosti tako povećavaju svoje prihode, izbjegavaju kazneni progon i oduzimanje nezakonito stečenih sredstava, stoji u dokumentu koji je izdalo Ministarstvo financija.

Dakle, kako se nezakonito stečen novac može kroz gej paradu prikazati zakonito stečenim? Kao, netko je na crno zaradio novce, dao ih udruzi koja organizira gej paradu i – što onda? Oni su to potrošili na paradu? Kakve koristi ta osoba ima od takvog ‘pranja’ novca? Nije ih dobio ‘oprane’ pare natrag da izgleda kao da je zaradio preko gej parade. Na kraju sam odustala od toga da pokušam shvatiti što je pjesnik time htio reći i samo ću, kao zaključak o tome, citirati Hladno pivo – ‘teško je naći rime pokraj ovako male domovine’.

Ne širi mržnju – ALI

‘I nemojte me shvatit’ krivo, nije mržnja ak’ si gej, al’ ni ja ne idem gradom da se derem da sam straight’. Skoro uvijek kod ovakvih izjava ima to veliko ALI. Automatski sve nakon toga ALI će se ‘krivo’ shvatit. ALI bitno da je rekao da ne širi mržnju i da svi koji govore suprotno su ga krivo shvatili. Jer nije rekao da ih sve treba pred zid i po kratkom postupku, zar ne?

ALI, ako ćemo već razglabati o tome tko koga kako shvaća, svatko će si na pitanje ‘što je pjesnik time htio reći’ odgovoriti drugačije. Osobe koje se slažu s njegovim mišljenjem će kimati glavom i složiti se s time, dok će LGBT osobe ili mladi koji još istražuju svoju seksualnost (jer, hej, nemoj krivo shvatit’, ali seksualnost je fluidna, htio ti to ili ne prihvatit’) osjećati nešto totalno suprotno. Mislim da ne moram navoditi što.

I opet se vraćamo na ono – o ukusima se ne raspravlja, tko ne mora slušati neka zaobiđe – ali mladi i djeca, koji još razvijaju shvaćanje svijeta i funkcioniranje u društvu i zajednici, ove stihove bi mogli shvatiti kao da njihovi prijatelji, braća ili sestre nisu ‘normalni’. I onda kreće bullying protiv kojega se obrazovni i odgojni sustav godinama nastoji boriti. Jer takvi izvođači, youtuberi, tiktokeri, su djeci i mladima uzor, htjeli mi to prihvatiti ili ne.

Naravno, to nije LayZ-ev problem, on je tu samo da servira javnosti što želi čuti i na tome namlatiti pare. Zato postoje osobe koje mogu reagirati na ovakve stvari i djecu i mladima pokušati objasniti da ovo možda nije najbolja osoba na koju bi se trebali ugledati. Odgoj djeteta bi se trebao temeljiti na tome da ga se nauči pravim vrijednostima u životu, da poštuje druge ljude bez obzira na nečije različitosti i da u životu nikoga ne osuđuje na temelju nacionalnosti, spola, rase, vjere i tako dalje.

Osim ako djecu i mlade ne želite naučiti pravim vrijednostima, da ne poštuje druge ljude i da se rugaju i osuđuju apsolutno svakoga koji je drugačiji od njih na bilo kojoj razini. Ali sumnjam da su osobe koje ovako misle uopće došle do ovog dijela članka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Duje (@dujekovacevic)

Odgovornost je na roditeljima, ali i na obrazovno-odgojnom sustavu

Ostale stihove, koji su isto tako problematični, neću analizirati, izdvojila sam ono što je po mojem mišljenju najgore. Isto kao što su prošle godine neke osobe smatrale da je ono što je Tram 11 imao u pjesmi grozno. Samo što je ovo od LayZ-a puno, puno gore. Zašto sam se sada namjerila na njega pitate se? Tako sam ja da mu govorim što će pjevati?

Ja sam nitko i ništa, ali djeca i mladi koji ovakve izvođače slušaju i podržavaju – nisu nitko i ništa. Odgovornost je stoga najveća na roditeljima, ali i na obrazovno-odgojnom sustavu koji bi na ovakve stvari isto trebao reagirati – prvo obratiti pažnju što djeca gledaju, slušaju i pričaju, a onda educirati djecu da možda u tim stihovima ipak ima govora mržnje, samo lijepo upakiranoga da se izbjegne zakonska odgovornost.

Uz to, kada sam pitala svoje roditelje smatraju li ovo važnom stvari o kojoj treba pisati, njihov odgovor je bio – ‘Ne, jer svi znaju za Tram 11, a za ovog klinca nitko’. To je perspektiva roditelja od 50 godina. Da se pitaju klinci koji imaju drugačiji ‘internetski mjehurić’ u kojemu žive, većina njih bi znala tko je LayZ, dok bi za Tram 11, možda, ali možda, znali.

Hvala svima koji su izdržali i pročitali cijeli moj rant oko ovoga, a za sve mlade koji žele slušati pjesme i izvođače koji prozivaju sustav, jer se sada nalaze u buntovnoj fazi koju smo svi imali i kroz koju treba proći, preporučujem da gledaju malo širu sliku i da se ne drže ovih naših ‘balkanskih’ youtubera. Svijet je puno više od toga.

*Komentar je stav autorice i ne održava nužno stav redakcije srednja.hr