Pretraga

Što sve jedan student može napraviti sa 100 GB neta

A- A+

Jesi li ikad razmišljao o gigabajtima? Što 1 GB ili 1024 MB omogućava, u koja prostranstva virtualnog svijeta te može odvesti? Koliko informacija možeš dobiti jednim klikom i koliko je taj jedan klik težak? Mi smo se isto zapitali to pitanje, a plodove našeg razmišljanja pogledaj u nastavku.

 

U onim strašnim trenucima pauze od tri sata između predavanja, kada ti se više ne da srkati kratki espresso jer se bojiš zatajenja srca, možeš pronaći klupu u parku i otvoriti svoj YouTube kanal. Nakon što to napraviš, svojim najjačim forama i perfektnim modnim kombinacijama možeš se uspeti ljestvicom popularnih YouTubera i, recimo, izazvati Logana Paula na borbu u ringu. Mama će sigurno biti ponosna na tebe.

Početkom akademske godine, kada vrijeme još teče laganije, predavanja koja bi trebala biti praktična najčešće to nisu. Ekipa bez laptopa sluša profesora kako predstavlja software bez kojega to predavanje nema smisla. U tim trenucima, zahvaljujući svojoj sposobnosti multitaskinga, možeš istovremeno slušati što profesor govori i na internetu pronaći besplatnu probnu inačicu Illustratora. Zatim ju možeš skinuti na svoj laptop, instalirati ga i raditi sve što i profesor radi na svom kompu. Možda je to štreberski, ali ti ostavlja puno slobodnog vremena kasnije.

Frend te pozove na svoju vikendicu kako bi ponavljali za ispit sljedeći tjedan. Od cjelodnevnog učenja on je zaspao već u 9 navečer, a ti si ostao prepušten sam sebi. Možda vikendica u Bukevju nema vode, ali ima struje što ti je dovoljno da možeš streamati svoju najdražu seriju. Do jutra možeš pogledati cijelu sezonu i odmoriti dušu onako kako samo ti znaš.

Zamisli scenarij: Party u nekom iznajmljenom prostoru, hrpa ljudi, luda zabava i smijanje. Odjednom se gasi glazba jer je iPod od frendice crk’o. Gledate se u bunilu, ne znate što i kako dalje, ne može se tulumariti bez glazbe. Srećom, vadiš svoj tablet, spajaš ga neizmjernom brzinom na zvučnike, pališ YouTube i puštaš hrvatski pop 90-ih. Spašavaš party i time ti je zagarantiran poziv na svaki dobar tulum u gradu do kraja tvog života!

Pitaš se kako je moguće imati Internet u svim ovim situacijama?

Vrlo jednostavno. Vipnet se spojio s CARNetom specijalno za studente. Ovom suradnjom osigurane su ti pogodnosti kakve samo možeš sanjati. Naime, u svojoj ponudi Mobilnih Net tarifa Vip i Carnet ti daju poseban popust na gigabajte. Primjerice, ako izdvojiš samo 149 kuna mjesečno za tarifu Mobilni Net L, dobivaš 100 GB neta. Ima i manjih tarifa pa tako za 89 kuna možeš dobiti 20 GB u tarifi Mobilni Net M, a za 49 kuna možeš uzeti tarifu Mobilni Net S i time dobiti 10 GB neta.

Kako se to radi? Sve što trebaš napraviti je zatražiti Mobile CARNet korisničko ime i lozinku u svojoj školi ili na faksu; odabrati Vipnet tarifu u on-line shopu ili u pravom dućanu; intalirati Vip mobilni Internet na svoj tablet ili laptop i početi surfati gdje god i kad god!

Otkrit ćemo ti i jednu malu tajnu. Ako uzmeš tarifu Mobilni Net L po noći možeš surfati bez trošenja megabajta iz tarife po maksimalnoj brzini, uz Noćnu opciju.