Pretraga

Za eksperimentalnu provedbu novih kurikuluma javilo se više od 100 nastavnika: Produljen rok za prijavu

A- A+

Nakon što je CARNET prije skoro mjesec dana objavio dva kurikuluma vezana uz umjetnu inteligenciju, na javni poziv za eksperimentalnu provedbu javilo se više od 100 škola. Iako je rok za prijavu na javni poziv bio 7. svibnja, iz CARNET-a su otkrili kako je to bio ‘mekani’ rok kako bi vidjeli kakva će biti zainteresiranost škola, a odaziv je bio daleko veći od očekivanog. Stoga su na svojoj prezentaciji na WorldSkills Croatia 2024 natjecanju poručili školama da se još uvijek stignu prijaviti na projekt koji će eksperimentalno krenuti u školama od ove jeseni. Istaknuli su i kako se može prijaviti više nastavnika iz iste škole.

dječak narančaste kose za laptopom u učionici

Foto: Canva

CARNET je prije mjesec dana objavio dva nova kurikuluma u sklopu svog projekta ‘Podrška primjeni digitalnih tehnologija u obrazovanju (BrAIn)’. Oba će se eksperimentalno provoditi u školskoj godini 2024./2025. pod nazivom ‘Umjetna inteligencija: od koncepta do primjene’ u osvnovnim i srednjim školama.

Zbog velike zainteresiranosti produljen je rok za prijavu

Osnovnim školama izvannastavnu aktivnost vezanu uz umjetnu inteligenciju preporučuju organizirati u 7. i 8. razredu, kao prvu i drugu godinu učenja. Za srednje škole ideja je da se kurikulum provodi u 2. i 3. razredu, također kao prva i druga godina učenja. Iako je rok za prijavu škola na ovaj eksperimentalni projekt bio 7. svibnja, iz CARNETA-a su sada otkrili kako je taj rok produljen.

– Sedmi svibanj je bio, možemo ga tako nazvati, ‘mekani’ rok, bila je to ustvari zamolba da se škole prijave do tog datuma jer nam je to bilo važno zbog projektnog planiranja. Ali rok je otvoren sve do kraja projekta. Naravno, oni koji bi htjeli sudjelovati u eksperimentalnoj primjeni morali bi se uključiti prije nego što on započne. Ali odgojno-obrazovni djelatnici mogu se u bilo kojem trenutnu uključiti u projekt, dakle nije nužno da moraju sudjelovati u eksperimentalnom programu, već mogu pohađati naše edukacije koje će biti provedene u sklopu tog projekta novih kurikuluma za umjetnu inteligenciju, objasnila je Maja Quien Majić iz CARNET-a.

Izdvojeni članak
internet_tipkanje

Zbog umjetne inteligencije neke škole uvode novi predmet, upravo su objavljeni kurikulumi

‘Ideja je da djelatnik sam odabere u čemu će sudjelovati’

Navela je i kako zapravo imaju neočekivano velik interes i da je do sada pristiglo nekoliko stotina prijava. Dodala je i kako CARNET ima dovoljno kapaciteta za sve koji se misle i naknadno prijaviti te da se može prijaviti i više nastavnika iz iste škole.

– Svaki odgojno-obrazovni djelatnik koji bi htio sudjelovati može se prijaviti na javni poziv, a nije obaveza da se mora sudjelovati u svim projektnim aktivnostima. Moguće je da neki djelatnik, primjerice, sudjeluje u primjeni kurikuluma, dok će neki sudjelovati samo u istraživanju dobrobiti tehnologija koje će se provoditi u sklopu projekta. Netko će sudjelovati u nekoj trećoj stvari. Tako da, ideja je da djelatnik sam odabere u čemu će sudjelovati. Ako netko želi sudjelovati samo u edukacijama, može sudjelovati. Za to nije potrebna prijava na javni poziv jer su edukacije otvorene za sve i tako će biti za vrijeme trajanja ovog projekta, rekla je Quien Majić.

Također je naglasila kako se u budućnosti očekuje Razvoj sustava pametnih preporuka koji je povezan s tzv. personaliziranim učenjem te da će o tome biti više detalja kada se dovrše detalji projekta. Detalje o novim kurikulumima možete pogledati ovdje, a cijelo predavanje CARNET-a možete pogledati u videu ispod ili na YouTube kanalu WorldSkills Croatia.