Pretraga

Što odijevanje za posao govori o vama

A- A+

Iako je odjevni stil osobni izbor svakog pojedinca, različite situacije u kojima se nalazimo, zahtijevaju od nas prilagođavanje, a i poštivanje prilike ili osobe koja nas poziva na određeni događaj. Podjednako važan je odjevni stil za posao, koji ma koliko to željeli osporiti igra važnu ulogu u tome kako nas kolege i suradnici doživljavaju.

Nekim će poslodavcima biti dovoljne vaše izvrsne poslovne ideje te neće ni obratiti pozornost na vašu vanjštinu i odjeću. Međutim kako ne biste prepuštali stvari slučaju i ostavili krivi dojam o sebi, pripazite na neke detalje. S druge strane odmjerena poslovna odjeća može vam utjecati na samopouzdanje, time i na poslovne rezultate.

Stručnjaci iz područja ljudskih resursa, mode i biznisa otkrivaju na što bi trebalo obratiti pozornost prilikom odijevanja za posao te kako vas vide kolege i nadređeni obzirom na odijevanje, prenosi Realsimple.com. Prema istraživanju Centera of Professional Excellence at York College of Pennsylvania dvije trećine ispitanika smatra da odjeća igra važnu ulogu prilikom promaknuća na poslu.

Vaša odjeća markirana je od glave do pete

Brendirana odjeća naravno ima svoju cijenu, tako da ako ste odjeveni od glave do pete u markiranu odjeću sugerirate svoj financijski uspjeh, koji se često vezuje uz pozitivne poslovne karakteristike kao što su discipliniranost, naporan rad i inteligencija. Tako da zbog asocijativnog povezivanja financija i uspjeha, brendiranom odjećom možete okruženju poslati poruku da vjerujete da ćete dobiti veću plaću ili više mogućnosti na radnom mjestu.

Roshini Rajkumar autor knjige ‘Communicate That: Your Toolbox for Powefull Presentations’, kaže da ipak treba pripaziti kada odijevate skupu odjeću, kako u nekim prilikama ne bi imali skuplju odjeću od svojih nadređenih. Tako isto visokopozicionirani ljudi, katkada pripaze da ne idu u posjet tvorničkom pogonu u skupim talijanskim kožnim cipelama, kako bi ostavili dojam ‘običnog čovjeka’. Odvjetnica, a i modna blogerica Kat Griffin navodi da skupa odjeća može sugerirati vašu predanost na poslu, ali s druge strane Hermes torbica u rukama mlade djevojke ostavlja dojam da ona i ne mora raditi, ako ne želi.

Konzervativno bezvremensko odijelo

Ovakvom outfitu nisu naklonjeni modni trendovi te se uglavnom vezuje za zanimanja političara ili odvjetnika. Međutim, radite li u korporativnom okruženju, dobro je posjedovati jedno kako biste ostavljali dojam poslovne ozbiljnosti i povjerljivosti. Sve su to savjeti kat Griffin, dok Rajkumar dodaje da je važno na klasično odijelo dodati neki modni dodatak, kojim ćete mu dati svoju osobnost i izdvojiti se iz uniformirane poslovne okoline.

U većini IT kompanijama skloni su posumnjati u vaše mogućnosti shvaćanja neformalne moderne kulture, ako ste stalno u ovakvom bezvremenskom odijelu.

Uvijek na sebi nosite posljednje modne izričaje

Ovakvim ponašanjem možete ostaviti dojam da previše pozornosti i vremena posvećujete praćenju modnih trendova, a premalo obavljanju posla. Često posljednja trendy odjeća teži ekstravagantnom, stoga je dobro na poslu ukoliko želite slijediti trendove eksperimentirati s modnim dodacima, a ne uvijek s odjećom. Kat Griffin mišljenja je pak da je na poslu dobro slijediti trendove s bojama ili printovima, a treba izbjegavati eksperimente s krojem.

Casual stil poželjan, ali ne uvijek i svuda

– Casual stil odijevanja često proizlazi iz opuštene i ležerne osobnosti. Međutim, ovakav stil može vas spriječiti u napredovanju na poslu jer ovakvim načinom odijevanja možete ostavljati dojam kako vam je svejedno te da se ne želite truditi oko posla, objašnjava odvjetnica i modna blogerica Griffin. Drugi modni savjetnici smatraju da su traperice u kombinaciji s visokim potpeticama, sakoima i jaknicama, primjeren za posao. Već smo naglasili da IT kompanije i očekuju nešto neformalniji stil od svojih zaposlenika.

Izazovno odijevanje

Duboki dekoltei te preuske i prekratke suknje odjevni su predmeti zbog kojih vas mnogi neće doživljavati ozbiljno na poslu, a usput ćete si time vjerojatno uskratiti priliku za napredovanje.

– Suknje i haljine duljine do koljena su u redu, pod uvjetom da nisu preuske niti preširoke. Ako niste sigurne u duljinu suknje, dobra ideja je kombinirati ih s neprozirnim tajicama, mišljenje je Kat Griffin. Drugi modni stručnjaci savjetuju da si postavite pitanje: ako nakon posla idem na izlazak, moram li što presvući? Ako je odgovor ne, vjerojatno imate neprimjeren izgled za posao.

Staromodno se odijevate

Već smo naglasili da će nekim poslodavcima biti jedino važan vaš odnos prema poslu, no sve je rjeđe tako. Radite li na inovativnim stvarima, a stalno ste u odjeći iz osamdesetih, ljudi će možda početi nagađati i o vašoj kompetenciji u poslu.

– Klasična odjeća, ako se nosi ispravno, izgledat će prikladno, a upravo bi takva trebala biti poslovna odjeća. Međutim, ako vam odjeća stoji loše te nosite pogrešne konfekcijske brojeve i krojeve, to će izgledati neuredno i nespretno, govori Griffin.

Dugine boje vaš su izbor

Boje imaju različite psihološke utjecaje na ljude. Tako prema nekim istraživanjima žuta predstavlja pozitivnost, a plava pouzdanost. Crvenom sugerirate da ste uporna osoba, a želite li nekoga iskritizirati dobar odabir je zelena, koja je boja empatije.

Kat Griffin misli da su jarke boje prihvatljive u poslovnom okruženju, osobito želite li se istaknuti i izdvojiti iz mnoštva. No, kao i kod svakog prethodno opisanog stila, važna je kompletna kombinacija, te poman odabir modnih dodataka.