Pretraga

Studenti pokrenuli podcast koji približava znanstvene teme: ‘Otkrili smo koji se to mitovi kriju u skincareu’

A- A+

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije (CPSA) zajedno sa Studentskim zborom Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, pokrenula je podcast ‘Pod mikroskopom’ namijenjen svima koji žele saznati nešto više o pojedinim znanstvenim temama. Riječ je o projektu koji se već provodi dvije sezone, a iza kojeg stoji tim od 13 studenata. Više o tome rekla nam je koordinatorica projekta, Loren Petrušić, otkrivši, među ostalom, kako je sve nastalo.

Koordinatorica projekta Loren Petrušić i jedna od gošća emisije podcasta, profesorica Ivana Perković. Foto: CPSA

U svijetu gdje znanost postaje sve češći dio naše svakodnevice, potreba za jasnim i točnim informacijama nikada nije bila veća. Imajući to na umu, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije (CPSA) u suradnji sa Studentskim zborom Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, pokrenula je znanstveni podcast ‘Pod mikroskopom’ koji na jedan jednostavan i imerzivan način omogućuje svima da zarone u svijet znanosti, saznajući pritom nešto novo, a i na koncu korisno.

– Sama ideja podcasta nastala je tijekom CPSA-ine radionice koja je bila osmišljena kao natjecanje u project managementu gdje je svaki tim trebao osmisliti projekt te okvirno razraditi njegovu izvedbu. Nama je tako sinula ideja podcasta kao idealnog medija za približavanje znanstvenih tema široj publici, koja se, osim žiriju, svidjela i našim kolegama što nam je dodatno dalo vjetar u leđa da krenemo u samu realizaciju projekta u ožujku 2023. godine, objašnjava nam Loren Petrušić, koordinatorica cijelog projekta.

Podcast je podijeljen po sezonama

Podcast je, inače, podijeljen po sezonama, što ga čini lakšim za pratiti. Loren kaže da svaka sezona obrađuje neku širu tematiku – primjerice, tema prve sezone bila je ‘Prošlost i budućnost biomedicine i zdravstva’, dok druga sezona koja je počela s emitiranjem ovog prosinca sadrži dvije podsezone prilagođene široj javnosti, ‘Razbijanje mitova’ i ‘Bolesti iz perspektive stručnjaka i pacijenata’.

– U podsezoni ‘Razbijanje mitova’, uz pomoć stručnih predavača, otkrili smo koji se to mitovi kriju u skincareu, narodnoj medicini, GMO hrani i često korištenim lijekovima. Na taj smo se način dotaknuli problematike mora pogrešnih informacija koje se šire u javnosti, pogotovo preko društvenih mreža te smo pomoću stručnjaka za navedena područja opovrgnuli ili utvrdili često uvriježena mišljenja, navodi Loren.

S druge strane, podsezona ‘Bolesti iz perspektive stručnjaka i pacijenta’ još je u procesu snimanja te će izlaziti u ožujku 2023. godine. Loren ističe da će glavni cilj tih emisija biti podići svijest javnosti o raznim stanjima i bolestima koje se sve češće javljaju u današnjem svijetu, kao i pružati podršku svima koji se s njima susreću. U to će, među ostalom, ući poremećaji prehrane, mentalne bolesti, dijabetes i non-hodgkinov limfom.

Tim koji stoji iza podcasta ‘Pod mikroskopom’. Foto: CPSA

Tim broji 13 članova

– Tim podcasta kad je tek nastao brojio je sedam članova, a od druge sezone proširili smo tim kako bi se cjelokupno opterećenje provođenja projekta maksimalno rasporedilo na što više osoba, stoga nas je sada sveukupno 13. Svatko od nas ima svoju definiranu ulogu u timu te svatko na svoj način doprinosi ovom projektu. Ana Barać, Ivan Blažanović, Iva Dragun i ja smo glavni osnivači podcasta te smo uvelike doprinijeli realizaciji ovog projekta od samih početaka, dok se u proširenom timu nalaze i Ana Palavra, Andro Brzović, Bruna Burić, Filip Simić, Josip Mihelić, Karla Grudenić, Nikola Bišćan, Sara Koprivica i Tin Rogina, napominje Loren.

Budući da zahtjevni projekti poput ovog prirodno sa sobom nose i pojedine izazove, upitali smo Filipa Simića, jednog od voditelja podcasta, da nam otkrije što mu je stvaralo probleme.

– Najveći problem tijekom snimanja emisije bio je kontaktiranje potencijalnih gostiju i osmišljavanje pitanja. Većina gostiju su osobe koje imaju jako puno obaveza te ih je ponekad teško dobiti za snimanje emisije. Često moramo biti spremni na otkazivanje snimanja i traženje alternativnih termina. Također, iako smo studenti koji dolaze iz područja biomedicine, moramo jako dobro proučiti temu o kojoj želimo snimiti podcasta. Ponekad se čini da je lakše osmišljavati pitanja nego odgovarati na njih, ali tek kada uđete u kožu voditelja vidite koliko to zahtijeva mozganja, kreativnosti, ali i znanja, rekao nam je Filip.

O temama emisija raspravlja cijeli tim koji stoji iza podcasta, dok glavnu odluku donosi voditelj svake od epizoda. Uloga voditelja je razraditi koncept epizode i predložiti potencijalne goste koji su stručni u navedenoj temi te imaju dobre govorničke vještine kako bi kompleksnije stvari mogle predstaviti na jednostavniji način. Takav recept rezultiralo je time da podcast podržavaju mnogi profesori, studenti, ali i raznorazne organizacije iz farmaceutskog i biokemijskog sektora.

‘Puno je tu još neiskorištenog potencijala’

Na pitanje što im je u planu za budućnost, Loren kaže da bi definitivno htjeli nastaviti sa snimanjem podcasta jer ima još mnogo tema koje nisu stigli do sada obraditi, a imaju veze s njihovom strukom te mogu biti iznimno korisne i zanimljive široj javnosti.

– Puno je tu još neiskorištenog potencijala i vjerujem da će svaka nova sezona biti sve bolja i bolja. Kako dio studenata koji je trenutno u timu uskoro završava svoje studiranje, voljela bih da se u izradu sljedeće sezone priključe novi članovi koji će donijeti nešto novo i drugačije i vjerujem dodatno unaprijediti naš podcast, zaključila je Loren.