Pretraga

Studenti umjetničke akademije poznatim Šetačem natjerali javnost da se odluči o migrantima

A- A+

U ponedjeljak su studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pripremili neobičan performans za Osječane na Trgu slobode, pored kipa književnika Augusta Cesareca. Popularni kip poznat pod nazivom „Šetač“ je poslužio kao metafora za migranta jer je i sam bio u sličnoj situaciji tijekom svog života, a prisutni su mogli dati svoj glas žele li ga pustiti u Europu ili ostaviti iza žičane ograde.

Foto: Mihailo Valjetić

Migrantska kriza je prije nekoliko godina podijelila europsku javnost te samo dva mjeseca do izbora za Europski parlament opet postaje dio svakodnevice i predmet žustrih rasprava. Treba li migrante pustiti u Europu ili se doslovno ograditi od problema kao što su to na svoju ruku već provele države poput Mađarske?

Mišljenje o ovom kompleksnom problemu su od osječke publike odlučili tražiti studenti umjetničke akademije organizirajući interaktivan performans koji bi aktivirao prisutnu publiku, ali i prolaznike. Naime, organizatori su najprije obavili kip Šetača u crvenu tkaninu te postavili žičanu ogradu ispred njega s jasnom porukom – kliješta ili lokot. Na publici je bilo odabrati žele li na ogradu postaviti kliješta za rezanje žice i pustiti migranta u Europu ili lokot kao podršku podizanju barijera između nas i nadolazećih izbjeglica.

Foto: Mihailo Valjetić

Sve je trajalo oko dvadeset minuta, tijekom kojih je većina prisutnih glasala odabirom kliješta da bi naposljetku sama publika prerezala žičanu ogradu napola i dopustila Augustu Cesarcu ulazak u Europu. Performans je okupio nešto više od 30 ljudi, a dok je jedna od studentica redom ispitivala prisutne znamo li tko je bio Šetač, ostali su od slučajnih prolaznika tražili da daju svoj glasu u ovom zanimljivom eksperimentu, što je bio i najteži dio.

Sve je odrađeno u sklopu interdisciplinarnog kolegija “Metode i prakse umjetničkog istraživanja” te se na performansu radilo oko tri mjeseca. Organizirale su ga studentice Dora Kujek, Lorna Kalazić, Tončica Knez, Rahela Šajinović, Josipa Miković i Ema Lutring pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Lea Rafolta.

Ovo nije prvi perfomans kojeg su studenti osječke umjetničke akademije izveli svojim sugrađanima, već je prethodnih godina bilo nekoliko sličnih događaja sa zanimljivim porukama. Za one koji su ovaj performans propustili, još jedna izvedba će se održati na međunarodnom festivalu kazališnih akademija Dioniz, koji se ove godine održava od 27. do 31. ožujka u Đakovu s temom „Igrom do tijela“. No, ovaj put će u ulozi migranta „Šetača“ zamijeniti jedan od studenata Akademije.

Foto: Mihailo Valjetić