Pretraga

Tajne nastanka modnih trendova

A- A+

Modni svijet je područje u kojem se kriju mnoge zanimljive činjenice, koje su većini nepoznate. Zanima li vas kada su se pojavile prve tange i iz kojeg razloga? Zbog čije deformacije stopala su nastale cipele četvrtastih vrhova? U nastavku pogledajte kada su nastali neki od najpopularnijih modnih trendova, odjevnih predmeta ili ukrasa.

Jeste se ikada zapitali zašto su proizvedene prve cipele s platformom? Ovo je samo jedan od modnih trendova čiji nastanak seže u daleku povijest, a zadržao se sve do danas. Pogledajte koj je uzrok i kada su nastali neki od popularnih modnih tredova.

www.m-stil.covermagazin.com

Tange

Za otkriće tangi odgovoran je bivši gradonačelnik New Yorka Fiorello LaGuardia. Naime, on je javno negodovao na gradske plesačice jer su prilikom svojih nastupa pokazivali previše kože. Iz tog razloga su nastale tange, kako bi djevojke i žene bar nešto sakrile.

Gumbi na muškim i ženskim košuljama

Znate li da sve ženske košulje imaju gumbe na lijevoj, a muške na desnoj strani? Razlog tomu je činjenica da su muškarci većinom dešnjaci, koji su se kroz povijest sami odjevali. U viktorijansko doba žene su odjevale sluškinje pa im nije bio problem skopčavati gumbe s lijeve strane, a to se zadržalo sve do danas.

Manžete

U 19. stoljeću muškarci su se odjevali u košulje s veliki uštirkanim ovratnicima i rubovima rukavima koji su bili jako kruti. Proizvođači su zaključili kako bi muškarcima bilo lakše oblačiti košulje ukoliko umjesto gumba stave zatvarač. Tako su došli na ideju manžeta.

Gumbi na rukavima

Rukavi su dobili svoje gumbe zbog Napoleona Bonapartea jer je on zatražio da se svim njegovim vojnicima našiju gumbi kako bi ih spriječio da rukavima brišu nos.

Cipele s platformom

Platforme su u modu stigle u 14. stoljeću u Veneciji, ali su tada dosezale i preko 70 centimetara te su bile oslikane. Razlog zbog kojeg su se počele proizvoditi je taj da bi noge bile što dalje od prljavštine te ostale čiste.

Četvrtasti vrhovi

Francuski kralj Karlo VIII živio je krajem 15. stoljeća, a imao je po šest prstiju na svakoj nozi. Budući da nikako nije mogao pronaći cipele koje su mu udobne, zbog deformacije stopala osmislio je cipele sa četvrtastim vrhovima.