Pretraga

Top lista klasika elektronske muzike

A- A+

Budući da elektronska glazba nastaje obradom na elektroničkim uređajima, povukla bi se logika da kako napreduju sve te tehnološke sprave, raste i kvaliteta muzike. Međutim i na, iz sadašnje perspektive manjkavim uređajima starim 15, 20 godina, nastali su neki od klasika elektronske muzike te njenih žanrova i podžanrova. Uvjereni smo da većinu tih svevremenskih hitova i danas čujete na radiju, YouTubeu ili kojoj drugoj vrsti platforme na kojoj se reproducira zvuk.

Iako je elektronska glazba više nego ijedna druga vrsta vezana za napredak tehnologije, neki njeni klasici stari 15, 20 godina i dan danas zvuče moderno, a sve su prilike da će tako i ostati. Deset hitova koje vam donosimo u tekstu, izdvojeni su kombiniranjem podataka s nekoliko stranih top ljestvica, ali i popularnošću koju su pojedine pjesme dosegle u Hrvatskoj. Većina ih je iz druge polovice 90-ih te s početka novog milenija.

Daft Punk – One more time (2000.)

Jedan od najcjenjenijih magazina koji obrađuje temu elektronske glazbe MixMag Daft Punkov ‘One more time’ je smjestio na prvo mjesto.

Na YouTubeu ima preko 55 milijuna pogleda, što je iznimno velike brojka obzirom na ‘godinu proizvodnje’ te je česti gost na hrvatskim radio postajama.

S njom je Daft Punk napravio senzaciju, baš kao 13 godina poslije s ‘Get Lucky-em’.

Darude – Sandstorm (1999.)

Pjesma finskog DJ-a i glazbenog producenta Ville Virtanena poznatijeg kao Darude, također je smještena na niz ljestvica evergreena techno i elektronske glazbe.

Sandstorm je nakon izdavanja u studenom 1999. brzo stekao globalnu prepoznatljivost te se često koristila u reklamne, filmske svrhe kao i pozadina velikih sportskih manifestacija.

U Sjedinjenim Američkim Državama singl je prodan u više od 500 tisuća primjeraka.

Barcode Brothers – Flute (2000.)

Iako je danski trance dvojac Barcode Brothers postojao svega pet godina, u tom periodu su uspjeli stvoriti nekolicinu zaraznih produkcija, među kojima je i planetarno popularni Flute. 

Kako joj ime sugerira, u pjesmi dominira flauta, koja u kombinaciji s agresivnim elektroničkim ritmovima ovaj hit čini jedinstvenim.

Gigi D’Agostino – Bla, bla, bla (1999.)

Talijanski DJ Gigi D’Agostino stvorio je nekolicinu pjesama, koje su i dan danas rado slušane i koje se uklapaju u nove techno uratke, tako da su se na ovoj ljestvici mogle naći i ‘The Riddle’, L’Amour Toujours’ ili ‘Super’.

Ipak Bla, bla, bla nam se činila jednu mini stepenicu iznad nabrojenih hitova. Koliko je muzika zarazna svjedoči podatak da je na YouTube postavljena desetosatna snimka s temom iz ove pjesme. I skupila je preko četvrt milijuna pogleda.

Izdvojeni članak

Videogalerija: The Prodigy rasturio pred 15 tisuća ljudi na Terraneu

Benny Benassi – Satisfaction (2002.)

Ostanimo još malo u susjednoj Italiji odnosno na techno maherima iz ove zemlje. Još uvijek vrlo aktualni Benny Benassi 2002. je napravio planetarno popularni ‘Satisfaction’, kojeg se još uvijek može čuti u raznim prilikama.

Još onomad pjesma je ušla u top 50 najslušanijih u 20-ak svjetskih zemalja. Singlica je prodana u Sjedinjenim Američkim Državama u preko pola milijuna primjeraka, a u Francuskoj u više od 250 tisuća kopija.

Spot se pak također svrstava u jedan od najseksipilnijih svih vremena pa stoga uživajte!

The Prodigy – Smack My Bitch Up (1997.)

Prije nepune dvije godine ovaj engleski elektropunk bend gostovao je u Hrvatskoj, a izvedbu ove pjesme, koja ni nakon 18 godina nije dosadila smo snimili na šibenskom Terraneu.

U doba kada se pojavila, pjesma je proizvela niz kontroverzi, a spot je zabranjivan na sve strane.

I sada YouTube prije nego što ju želite poslušati, vrši sigurnosnu provjeru. Ipak uz sve to postala je klasik elektronske glazbe.

Fatboy Slim – The Rockafeller Skank (1998.)

Fatboy Slim je i dan danas jedan od najvećih DJ-eva i producenata mada je zlatna vremena doživio krajem 90-ih i početkom novog milenija.

U tom je periodu stvorio niz svevremenskih hitova od kojih se ipak izdvaja Rockafeller Skank, koju će mnogi znati po onom neformalnom, ali kudikamo poznatijem nazivu ‘The Funk Soul Brother’.

Pjesma je također poslužila kao pozadina u filmovima, reklama te u FIFA-i 99.

The Chemical Brothers – Hey Boy, Hey Girl (1999.)

Britanski elektronski dvojac The Chemical Brothers 1999. je godine u sklopu albuma Surrender izdao singl ‘Hey Boy, Hey Girl’, koji se također i 16 godina poslije može čuti u različitim prilikama.

Pjesma je bila uvrštena na dvije video igre, a spot je također vrlo maštovite radnje.

Paul Johnson – Get, Get Down (1999.)

Evo još jedan hit iz plodne godine za elektronsku glazbu – 1999. Tvorac mu je američki DJ Paul Johnson. Pjesma je poharala top ljestvice diljem svijeta, a na Billboardovoj dance listi bila je jedno vrijeme na prvom mjestu.

Obrađena je u velikom broju verzija, a i dan danas je čest izbor hrvatskih radijskih urednika.

Underworld – Born Slippy (1995.)

‘Born Slippy’ je hit britanskog elektronskog dvojca Underworld. Od pjesme se isprva nije puno očekivao te je smještena na B stranu albuma Second Toughest in the Infants.

No do publike je brzo doprijela, ali i do struke obzirom da je postala jednim od pozadinskih pjesama kultnog filma Trainspotting, a bila je i na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu.