Pretraga

Traži se Zagijev nasljednik: Izaberite maskotu Europskih sveučilišnih igara 2016.

A- A+

Sve su bliže Europske sveučilišne igre kojih su 2016. godine domaćini Zagreb i Rijeka. Uz renoviranje i gradnju domova te prilagodbu gradova za nadolazeće igre, stiglo je vrijeme za izbor maskote. Od ukupno 64 prijavljena rada, organizator je izabrao tri najbolja rada od kojih će građani izabrati Zagijeva nasljednika. Stoga dajte i vi svoj glas vizualu kojeg biste rado vidjeli na Europskim sveučilišnim igrama.

Izbor službene maskote Europskih sveučilišnih igara 2016. počinje današnjim danom. Točnije, glasovanje građana traje od 1. prosinca do 15. siječnja, a na raspolaganju se nalaze tri najbolja rada koje su već odabrali organizatori kao potencijalne Zagijeve nasljednike – ris, hrčak, kuna i sredozemna medvjedica.

Izdvojeni članak

Najzanimljivije maskote u povijesti univerzijada

Javnim glasanjem građani imaju priliku birati između radova autorice Mirele Ivanković Bielen te radova timova koje čine Hrvoje Orlović uz Almu Vragović i dvojca pod nazivom ‘A4 tim’ iza čijeg imena stoje Vedran Rede i Matija Tomšić.

Ako imate i vi favorita, dovoljno je da posjetite službenu stranicu Europskih sveučilišnih igara te date svoj glas radu kojeg biste rado gledali kao zaštitnog simbola nadolazećih Igara. A konačni pobjednik dobit će nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna. Nakon što se izabere pobjednik, odnosno maskota najvećih studentskih igara u Hrvatskoj, građani će ponovno imati priliku sudjelovati u izboru imena novog vizuala.

U nastavku pogledajte tri najbolja rada među kojima se bira maskota natjecanja u kojemu će sudjelovati preko pet tisuća studenata sportaša iz cijele Europe.

Autorica: Mirela Ivanković Bielen

Kuna i sredozemna medvjedica

Maskote predstavljaju dvojnost u ideji igara: Zagreb – Rijeka, srce vjeruje – um ostvaruje, crveno – plavo, primorje – kontinent. Dvije maskote u timu imaju veću sposobnost prenošenja informacija, oni mogu međusobno komunicirati, biti na dva mjesta u isto vrijeme i prenositi poruku da su prijateljstvo i timski duh najvažniji.

On je kuna, a ona sredozemna medvjedica. Oboje su vladari svojih elemenata (zemlje i vode) te udruženi u jednu snagu mogu ostvari sve što zamisle.

Osnovni likovni izričaj je jednostavan s minimalnim intervencijama u detaljima, ali upravo zbog toga do izražaja dolaze osobnost i karakter likova. Dodavanjem odjeće i rekvizita lako ih se kodira da predstavljaju određeni sport ili aktivnost.

Autori: Hrvoje Orlović i Alma Vragović

Ris

Ovo je ris – snažan, energičan, borben i razborit. Odlikuju ga upravo one vrijednosti koje promiču Europske sveučilišne igre. Ris je jedina europska velika mačka nastanjena u velikom broju europskih država, a u Hrvatskoj obitava na širem prostoru Sjevernog Primorja, Gorskog kotara i Korduna. Na taj način stanište risa u Hrvatskoj predstavlja jedinstvenu sponu i geografsku vezu između Zagreba i Rijeke – gradova u kojima će se Europske sveučilišne igre održavati 2016. godine.

Svojim izrazom lica zrači prijateljskim i sportskim duhom, a stavom borbenost i snagu. Odjeća na risu predstavlja uobičajeni sportski dres koji se aplikacijom logotipa i odabirom boja uklapa u vizualni identitet Igara. Šare na risu su preuzele siluetu broja 16 iz logotipa Igara te na taj način maskota postaje snažniji nositelj vizuala Igara.

Autori: ‘A4 tim’ – Vedran Rede i Matija Tomšić

Hrčak

Građa: Hrčak nije atletske građe, ali svejedno je iznimno brz i okretan. Njemu je važno dobro se zabaviti i zato je bez obzira na ishod uvijek pobjednik. Nos je crvene boje i lagano je u obliku srca, da bi se jače naglasila njegova srčanost. Srce vjeruje! Kosa:U obliku logotipa igara, stoga povezuje maskotu i logotip. Plava boja ujedno simbolizira um. Um ostvaruje! Zvijezda (na oku): Daje osobnost običnom hrčku i čini ga jedinstvenim, simbol istoimenog statusa, simbol je univerzalnih vrijednosti sporta, nalazi se na mnogim zastavama, simbol je pet osjetila.

Odjeća: Bijela majica sa crvenom i plavom trakom koje predstavljaju Rijeku i Zagreb, srce i um. Crvene tenisice kako bi se naglasio njegov sportski duh. Znojnici da bi daljnje naglasio njegov trud i zalaganje

Share via
Copy link
Powered by Social Snap