Pretraga

Za uspješan povratak obavezama: Tri aplikacije koje će vam pomoći u održavanju novogodišnjih odluka

A- A+

Iako nova godina tehnički počinje prvog siječnja, za većinu ljudi ona počinje nešto kasnije – kada je vrijeme za vratiti se u školu/na faks/na posao. Za učenike i studente, vrlo često je riječ o desetak dana kasnije, što vjerojatno znači da za vas, nova godina još nije počela. Imate još nekoliko dana da shvatite kako se organizirati u novoj godini.

Priscilla Du Preez, Unsplash

Početak godine vrlo često prate i novogodišnje odluke, kojih se većina na kraju ne pridržava. Vrlo ambiciozni i nerealistični ciljevi koje je nemoguće ostvariti dovode do manjka motivacije, pa se onda na kraju sve svede na jednu veliku nulu. Eventualno dobijete još neke nove negativne osjećaje, kojih do tada niste ni bili svjesni.

Većina novogodišnjih odluka se uvijek svodi na isto – početi voditi zdrav i organiziran život. Takve odluke se nažalost ne donose preko noći, a još manje postaju dio navike i dnevne rutine. Potrebno je puno truda i rada da se dođe do savršenstva koje ste zamislili, a put je popločan malim promjenama.

Male promjene je moguće uvesti od danas do sutra. Štoviše, to je jedini način na koji možete doći do neke ozbiljnije promjene, one o kojoj maštate na samom početku. Teško je to za shvatiti na početku, no s vremenom stvari kliknu i počnete primjećivati velike razlike koje dolaze iz malenih promjena. Jedna od takvih malih promjena bi mogle biti i aplikacije koje imate na mobitelu.

Bilo bi sasvim pogrešno reći da većinu dana ne provodimo s mobitelom u ruci ili da aplikacije kojima se koristimo ne diktiraju naš životni tempo. Naravno, postoje oni kojima uspijeva borba protiv, no za većinu to nije slučaj. Stoga, donosimo novi pristup situaciji – zašto ne koristiti aplikacije koje će vam olakšati život?

Any.do

Organiziran život je odmah korak bliže zdravom životu. Kada dan/tjedan započinjete znajući što je sve pred vama, odmah vam je lakše rasporediti vrijeme. Samim time, veće su šanse da ćete pripaziti na to da imate sedam do osam sati sna i da odvojite vrijeme za tjelovježbu. Također, ako imate na jednom mjestu sve obaveze, izbjeći ćete stresne situacije na kraju dana kada shvatite da ipak niste sve obavili.

Ova aplikacija je odlična za sve one koji nemaju vlastiti rokovnik. Na jednom mjestu možete unaprijed planirati događaje, ali i postavljati si dnevne zadatke. Oduševit će vas to što kada označite da ste ispunili zadatak, čak vam i aplikacija čestita na tome. Aplikacija je besplatna i vrlo jednostavnog i neutralnog dizajna. Moguće ju je sinkronizirati s ostalim kalendarima na mobitelu.

Izdvojeni članak

Niste sigurni koliko ste puta izostali s nekog predavanja? Više ne trebate biti jer postoji aplikacija za to

Office bilješke

Većina studenata i učenika ima pristup Office programima, pa tako i Office bilješkama koje dolaze u paketu. Iako mobiteli imaju neku svoju verziju bilješki, ove od Officea su praktične zato što ih možete uvijek otvoriti i na vašem računalu. Vrlo praktično i inače, a pogotovo u ovo vrijeme kada život provodimo ispred ta dva ekrana.

Najčešće ćete ih koristiti za zapisivanje bitnih informacija, ali i onih manje bitnih – pravljenje popisa prije odlaska u dućan, lozinka za Zoom sastanak i ostale stvari u kojima uživamo ovih dana. Bilješke dolaze u nekoliko boja, a na računalu se pojavljuju u obliku post-it papirića.

Duolingo

Jeste li zaista donijeli novogodišnju odluku ako niste odlučili naučiti nešto novo? Za naučiti svirati novi instrument potreban vam je sam instrument, no za naučiti novi jezik, potrebna vam je samo dobra volja. I možda bilježnica, no svakako manji trošak od instrumenta. Duolingo je odlična opcija ako nemate puno vremena, a želite znati barem reći ‘dobar dan’ na vašem sljedećem putovanju nakon pandemije.

Duolingo ima pametno razrađene razine koje prelazite tek nakon što ste položili ispit, koji vam omogućuje daljnji napredak. Osim simpatičnog dizajna i sovice koja vas prati kroz vaše putovanje, motivaciju pruža i to što bivate nagrađeni ako redovito koristite aplikaciju. Realno, sasvim sigurno vas neće ubiti tih dodatnih 15 minuta dnevno na mobitelu, a moglo bi značajno obogatiti vaš život!