Pretraga

Pitali smo vas treba li zabraniti mobitele u školama: ‘Prvo oduzmite učiteljima, zatim djeci’

A- A+

Nakon vijesti da Osnovna škola ‘Kamen-Šine’ u Splitu zabranjuje donošenje mobitela i ostalih informatičkih uređaja u školu, upitali smo čitatelje što oni misle o tome. Komentara je bilo dosta, a najviše lajkova je dobio onaj u kojem se navodi da bi mobitele trebalo zabraniti i učiteljima.

Foto: Unsplash

Osnovna škola ‘Kamen-Šine’ u Splitu zabranila je donošenje mobitela, pametnih satova, laptopa i drugih informatičkih uređaja u školu od ponedjeljka, 18. ožujka. Neke iznimke postoje uz dozvolu ravnatelja škole, Bože Ujevića, ali ih nema mnogo.

Zanimljivo je, doduše, što ova škola nije jedina u Splitu koja je zabranila mobitele. Štoviše, nije ni jedina u Hrvatskoj. Imajući to sve na umu, odlučili smo pitati čitatelje smatraju li da se mobiteli trebaju zabraniti u svim školama. Odgovori su ponešto šaroliki.

Treba oduzeti i profesorima

– Treba prvo oduzeti onima koji na radnom mjestu skrolaju po cijele dane kao i profesorima koji se natječu s učenicama tko ima bolji TikTok i slično. Kako da djeca razumiju kad njihovi učitelji i roditelji ne razumiju. Djeca su djeca i mala i velika! Prvo oduzmite učiteljima pa zatim djeci, napisala je jedna čitateljica i dobila velik broj lajkova.

Slično razmišlja i još jedan čitateljica, koja navodi da se treba zabraniti korištenje mobitela i djelatnicima i učenicima tijekom sata, osim ako ih se ne koriste u obrazovne svrhe. To bi, prema njenom mišljenju, trebalo biti prethodno najavljeno.

– Također sam za zabranu korištenja mobitela i tijekom odmora jer se djeca više ne druže, ne igraju i ne razgovaraju. Zbog mobitela uglavnom imamo samo problema u školi, navodi.

Izdvojeni članak
mobitel

Splitska škola zabranila mobitele: Učenici ih koristili za zlostavljanje i rekreiranje opasnih videa

‘Svi se više družimo i razgovaramo međusobno’

S druge strane, jedna čitateljica kaže da se djecu treba pustiti na miru i da se treba baviti ‘pametnijim idejama za unaprjeđenje školstva’, dok druga kaže da se mobiteli trebaju zabraniti ‘prvo političarima u saboru’.

Nakon objave našeg pitanja, u inbox nam se javila i jedna učenica Nika koja je rekla da su u njenoj školi mobiteli zabranjeni već neko dulje vrijeme. Ne smiju ih imati ni na odmorima, no dok ga neki profesori oduzmu, neki im ‘progledaju kroz prste’.

– Sve u svemu, zapravo je to okej odluka jer se svi više družimo i razgovaramo međusobno. Ipak, mislim da je loše to što se radi zapravo o jednoj od stvari koja se ne može baš cijelo vrijeme kontrolirati, pa nije u potpunosti smislena ideja. No, vjerujem da bi bilo dobro uvesti neke mjere po tom pitanju i u drugim školama, smatra Nika.

Ostatak odgovora pročitajte ispod naše objave na Instagramu koju prilažemo u nastavku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by srednja.hr (@srednja_hr)