Pretraga

[VIDEO] Faks je strašniji od mature? To sam shvatio kad sam počeo učiti za prvi kolokvij

A- A+

Matura je kruna srednjoškolskog obrazovanja, barem onog gimnazijskog. Četiri godine srednje škole u jednom ispitu ne zvuči baš lako. I to u tom trenutku, bez sumnje, jedno je stresno i izazovno razdoblje. Ipak taj ispit određuje tvoju budućnost. No, kada sam došao na faks, shvatio sam da bi se radije ponovno pripremao za maturu nego učio silna gradiva za kolokvije, ili u najgorem slučaju – za fakultetske ispite.

matematika_učenje_učenik_udžbenici (1)

Učenje | Ilustracija: Pixabay

Učiti za maturu neki počinju već na početku četvrtog razreda srednje škole. Puno je gradiva, a ako želiš jako uspješne rezultate treba naučiti i ono što se ponekad u školi možda i preskakalo. Ako pišeš više izbornih predmeta nema druge nego na vrijeme krenuti ponavljati nastavno gradivo.

Dolaskom na faks sve pada u vodu

Tako sam i ja u tom trenutku mislio da je matura zahtjevna. I u tom trenutku, u danim okolnostima, ona i jest jedno stresno razdoblje. Uz školske obaveze treba uskladiti i barem malo ponavljanja za maturu. Tu je i norijada pa treba dobro balansirati zabavu i učenje. Rezultati ipak više-manje odlučuju hoćeš li završiti srednjoškolsko obrazovanje ako si gimnazijalac i koji ćeš fakultet naposljetku upisati.

Na kraju shvatiš da za prolaz i neki prosječni rezultat, ako si koliko-toliko bio redovan u gimnaziji, i nije potrebno silno znanje svijeta. Za neki izvrsniji rezultat truda treba biti ponešto više. No, dolaskom na fakultet sve to ionako pada u vodu.

@srednja_hr Je li strašnija matura ili faks? 🤔🤔 . . . #srednjahr #justsrednjathings #matura #faks #rokovi #ispit #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Na faksu gradivo srednje plus kompliciranije stvari

Gradivo je kompleksnije i iako te područje koje si upisao zanima, uvijek se pronađe neki predmet koji ti baš i nije toliko drag. Takvo učenje nije lako i mnogi dolaskom na fakultet shvate, pa sam tako i ja, da bi možda radije još jednom prošli gradivo srednje škole nego se pripremali za kakav kolokvij ili ispit. Jer u tom kolokviju ili pak ispitu će ionako biti ono što si učio u srednjoj plus još mnoge dodatne i kompliciranije stvari.

Kako god bilo, za svaki ispit vrijedi se potruditi. Kako ti u tome može pomoći metoda tri boje, što su to digitalne bilježnice i kako se Ana, Duje i ja pripremamo za ispite pogledajte u našem podcastu ispod.