Pretraga

[VIDEO] Maturanti izrekli mišljenje o štrajku na svoj način – disstrackom na Vladu

A- A+

Jedan od najvećih štrajkova u povijesti Hrvatske traje već 30 dana, a svakodnevno možemo vidjeti i čuti nove akcije i najave djelovanja štrajkaša. I dok su nastavnici u štrajku i traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11%, učenici koji zbog toga ne mogu ići na nastavu postaju sve glasniji u izražavanju svojeg mišljenja. U moru memova, pisama i Instagram komentara, pronašli smo dvoje maturanata koji su svoje mišljenje izrekli na sebi svojstven, vrlo kreativan način – snimili su trap pjesmu u kojoj su prozvali Vladu.

screenshot: YouTube

Disstrack je pjesma, najčešće rap žanra, u kojem izvođač kroz stihove iznosi svoje, uglavnom loše, mišljenje o nekome drugome. U povijesti moderne glazbe disstrackove najčešće viđamo kao oblik borbe između dva klana ili dva ili više izvođača, a poanta takvih tekstova je pobijediti u ‘spuštanju’ onome drugome.

Tako su Plomo i Dic odlučili iskoristiti slobodno vrijeme dok traje štrajk te su svoje mišljenje o svemu čemu svjedoče zadnjih mjesec dana pretekli u stihove. Plomo i Dic su, inače, učenici 4. razreda strukovne škole iz Zagrebačke županije.

– Dopisivali smo se neki dan Dic i ja u vezi škole i štrajka, mišljenja su nam se podudarala te smo iz fore rekli da ćemo snimiti pjesmu… Našli smo dobru matricu, napisali tekst te odradili to amaterski, jer kao što smo spomenuli u opisu videa: “Nemamo novac za snimanje u studiju, zbog financijske situacije u Hrvatskoj.”, rekao nam je Plomo.

Učenici nisu ovce

Iako se njihovo mišljenje može prilično jasno iščitati iz stihova njhove pjesme, pitali smo ih da nam objasne što misle o štrajku profesora i njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata.

– Mislimo kako profesori zaslužuju veće plaće, ali da nisu jedini koji zaslužuju veće plaće, nego da ima još djelatnosti u kojima su radnici premalo plaćeni. Također mislimo da smo kroz tekst iznijeli činjenice i realnost u našoj državi i želimo pokazati da učenici nisu ovce, da smo svjesni kakvo je stanje kod nas i da nam je dosta nepravde, objasnio nam je Plomo.

Također, zanimalo nas je kako provode vrijeme sada kada ne moraju ići na nastavu.

– Iako nismo u školi, nastojimo iskoristiti “slobodne dane” najbolje što možemo. Družimo se, pratimo stanje po portalima i nadamo se da će ova pjesma potaknuti ljude u narodu da se ujedine, za kraj je rekao Plomo.

Ovaj kreativni dvojac možete zapratiti na Instagramu, a kako zvuči i što su rekli u svojem dissu na Vladu pogledajte u nastavku.

Tekst pjesme:

Štrajkovi, furaju se kalkulatori,

Štrajkovi, nenadoknađeni satovi,

Štrajkovi, furaju se kalkulatori,

Štrajkovi, nenadoknađeni satovi.

Država nam je u kur*u, nemam ništa s tim,

Iznad mene šefuje mi

Bogat tatin sin.

Ne mogu da gledam

Kako propada mi država,

Put pod noge brate moj

Odlazi nam tvrđava.

Plaće su nam mizerne

Zar vas nije sram?

Iz države se selimo

U nama živi strah.

6.2% previše je vama

Digla se je prašina,

Vi živite bez srama.

Uzimate kruh iz usta nama svima HVALA !

Pokrijte se ušima,

Gnjide ste za skandal!

Ne cijenite nas nimalo, a narod vas je milovo

Padate na dno, al ne vucite i nas

Nakon vaše ostavke vidjet ćemo spas.

Zajedno smo svi, izađimo na ulice

Vlada samo misli

Na svoje fine guzice

Uzeli nam sve, a ne plaćaju ništa

Plenkoviću reci mi kako je bit pi*ka.

(Ref)

Nadamo se dobrom kraju,

Dižite nam plaće, skupe vile

Apartmani, a država nam plače.

Skupite hrabrosti gledajte najjače

Na ulici odrastamo, a vi skidate sa plaće.

Uzimate, kradete na sve strane,

Jel ste otpisali već nas mlade?

Borim se za svoje, ne za ovu vlast,

Sve nas uništavate, a ne čujete naš glas!

Sebično i prljavo, sretno vam bilo.

Odzvanjat ćemo godinama i dok

Nas ne bude bilo!

Dođi unuče sjedni mi u  krilo, ispričat će ti djeda,

Kako je 2019. bilo!