Pretraga

Video: Najbolji Europljanin u borbi protiv stroja

A- A+

Ispitivanje krajnjih granica ljudskih mogućnosti, nije ništa novo u sportu, ali ni u tehnologiji. Naime prije nepuna dva tjedna bila je 18 godišnjica, pobjede velikog šahista i višestrukog prvaka svijeta Garrya Kasparova nad superračunalom IBM-a Deep Blue. No, još teži zadatak čeka 11. ožujka čuvenog stolnotenisača Tima Bolla. On će se ogledati u meču protiv ‘sunarodnjaka’, odnosno robota tvrtke KUKA Roboter, odnosno proizvoda njemačke tvrtke, koja proizvodi najsavršenije industrijske robote na svijetu. Da stvar bude upečatljivija, meče će se održati u ‘zemlji stolnog tenisa’ Kini.

Screenshot: You Tube

Ljudi se već odavna ne natječu u raznim aktivnostima samo s predstavnicima svoje vrste, nego se oni vrhunski ogledaju na mahove i sa strojevima. Prije 12 dana je bila 18. obljetnica dana kada je bivši svjetski šahovski prvak Garry Kasparov svladao iznimno sofisticirano računalo Deep Blue, proizvođača IBM-a.

Izdvojeni članak

Ovaj čovjek može izvesti nemoguću akrobatsku vježbu

Dovoljno je reći da je to računalo programirano da može procijeniti 200 milijuna poteza u sekundi. Međutim u šest partija je uspjelo svega jednu pobjedu odnijeti neponovljivom Kasparovu.

Još teži zadatak, budući da se radi i o fizičkom ispitu, imat će dugogodišnji vrhunski njemački stolnotenisač Timo Boll. Naime KUKA Roboter je tvrtka iz Bollove zemlje, koja za sebe tvrdi da proizvodi najsavršenije industrijske robote svijeta.

Kako otvara svoja postrojenja u Šangaju, tom će se prilikom jedan od njihovih proizvoda, ogledati sa spomenutim njemačkim stolnotenisačem.

Inače Bolla se smatra za tehnički najdotjeranijeg igrača, koji jedini uspijeva donekle parirati neprikosnovenim Kinezima.

Kako će novi ogled čovjeka i stroja završiti, saznat ćemo 11. ožujka, a u video isječku možete vidjeti senzocionalnu najavu meča.