Pretraga

[VIDEO] Pogledajte kako se izgled vjenčanica mijenjao u posljednjih sto godina

A- A+

U Japanu je od davnina poznat običaj da mladenka na vjenčanju nosi haljinu bijele boje, no u Europi je to običaj od kraja 19. stoljeća. Na europska su vjenčanja mlade nosile svoju najljepšu haljinu, koja nije nužno morala biti bijela, a često nije bila ni nova. Trend se Europom proširio nakon kraljevskog vjenčanja, udajom kraljice Viktorije za Alberta i od tada je bijela vjenčanica postala nepisano pravilo.

Screenshot Youtube

Za bijelu boju vjenčanice zaslužno je kraljevsko vjenčanje, udaja kraljice Viktorije za Alberta, nakon čega se trend počeo širiti Europom. Do tada bijela boja nije bila uobičajena u europskim zemljama, a Japan taj običaj njeguje od davnina.

Osim bijele boje, poznato je da mladenke na vjenčanjima inzistiraju i na plavom odjevnom predmetu, uz ‘nešto novo, nešto staro i nešto posuđeno’. Smatra se da plava boja simbolizira plodnost, čistoću i ljubav, dok nošenje novog odjevnog predmeta predstavlja novu nadu i optimizam. Stari odjevni predmet simbol je neprekidnosti, a nešto posuđeno, smatra se, daje nam mogućnost da posudimo sreću. Pogledajte u videu kako su različiti stilovi u posljednjih stotinjak godina utjecali na izgled vjenčanica.