Pretraga

VIDEO: Sunčanica ima poprilično neugodne simptome, evo što vam je činiti ako je dobijete

A- A+

‘Dobio sam sunčanicu’ – izjava je koju ste zasigurno imali prilike čuti ovih dana. No, znate li uopće o čemu je riječ? Sunčanica je zapravo poremećaj termoregulacije popraćen vrlo neugodnim simptomima koji, među ostalim, uključuju i povišenju tjelesnu temperaturu, glavobolju i mučnine. Može se izbjeći dobrom zaštitom, ali ako i dobijete sunčanicu, moguće je ublažiti simptome kroz par jednostavnih koraka.

sunčanje plaža

Foto: Unsplash

Naš novi TikTok serijal u kojem pratitelje educiramo o odabranim znanstvenim pojavama ili činjenicama, nastavljamo temom sunčanice. Sunčanica je poremećaj termoregulacije do kojeg dolazi nakon dugotrajnog izlaganja potiljka sučevoj toplini.

Naše tijelo reagira na to prekomjerno izlaganje suncu pa dolazi do isušivanja kože, crvenila lica, a u simptome sunčanice ulaze i povišena tjelesna temperatura, smetenost, glavobolja, vrtoglavica, mučnina i ubrzani otkucaji srca te ubrzano disanje.

Ako osjetite te simptome sunčanice, istuširajte se mlakom vodom, popijte vode, lijek za snižavanje tjelesne temperature i odmarajte. Sunčanicu je, dakako, moguće i spriječiti, a kako, pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Ljeto je tu da uživamo, a ne da sjedimo kući jer nas je “lupilo sunce”. Evo kako se zaštititi od sunčanice. 😎 … #summer #ljeto2023 #sunčanica #srednja #srednjahr #fyp #ljeto #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr