Pretraga

Viralno kroz 2014: Od virusa ‘Uživo iz..’ do Ice bucket challengea

A- A+

Zahvaljujući sve većem značaju interneta, kao i porastu broja korisnika, mnoge stvari u rekordnom vremenu postaju viralne te skupe nekoliko milijuna pogleda ili sljedbenika. U godini, skoro iza nas, bilo je dosta internetskih trendova koji su se raširili po svijetu, a evo koje su objeručke prihvatili i Hrvati.

Dok do prije nekoliko godina uopće nismo susretali riječ viralno, u današnje vrijeme dijelimo videa, fotografije, statuse i drugi sadržaj koji nazivamo viralnim jer se proširio internetom poput zaraze. U 2014. bilo je više takvih internetskih trendova, a mi smo izdvojili nekoliko najraširenijih među hrvatskom populacijom.

Koreografije na hit ‘Happy’

Što je za prošlu godinu bio PSY s hitom ‘Gangnam Style’ to je za 2014. bio Pharrell Williams i njegov hit ‘Happy‘. Uz nominaciju za Oscara te kao glazbena tema popularnom animiranom filmu ‘Despicable Me 2’, Pharrellova pjesma postala je pravi internetski hit. Naime, diljem svijeta svoje koreografije snimali su učenici, profesori, studenti i ostali stanovnici te snimke objavljivali gdje god su stigli.

No nekolicini se to obilo o glavu pa su pokupili i kazne.

Izdvojeni članak

Viralno pismo majke: ‘Kćeri, ne budi kučka. Nitko to ne voli. PMS nije izgovor!’

‘Uživo iz… svega’

Nakon plesanja i zabavljanja u ritmu Pharrellova hita, Hrvati su počeli kreirati Facebook stranice s nazivima ‘Uživo iz…’. U tom periodu nastale su Uživo iz zagrebačkih škola, Uživo iz zagrebačkih tramvaja (ideju prigrlili i ostali gradovi po Hrvatskoj, ako i susjednim BiH te Srbiji), Uživo s Ekonomskog fakulteta i još mnoštvo live prijenosa s različitih lokacija.

No među svim tim stranicama, najkontroverznija je, još uvijek izrazito aktivna, stranica ‘Uživo iz zagrebačkih škola‘ na kojoj administratori objavljuju snimke i fotografije uništavanja školske imovine, nasilja, ali i ostale nepromišljene poteze srednjoškolaca.

Ice bucket challenge

Jedno vrijeme društvene mreže preplavile su snimke celebrityja i nepoznatih osoba koje se zalijevaju kantama s ledenom vodom. Nije prošlo dugo, a isti potez su snimale i naše zvijezde. Naime, radi se o Ice bucket challengeu akciji kojoj je cilj bio podići svijest o smrtonosnom ALS-u (amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi). Tako su se zalijevali političari, pjevači, glumci, ali i potpuni anonimci.

Nominiranje po Facebooku o najboljim knjigama

Sljedeći trend pokušao je utjecati na populariziranje knjiga, odnosno davanje preporuka što pročitati. Nakon što je ledeni izazov utihnuo, Facebook su preplavili statusi s popisima od 10 knjiga te nominiranjem pet prijatelja da učine isto.

Potom je i srednja.hr prihvatila izazov pa smo napravili popis od 10 knjiga koje preporučujemo svima.

‘Dnevna doza prosječnog…’

Sljedeći trend po društvenim mrežama pokrenuli su studenti. Tako su po Facebooku nicale stranice Dnevna doza prosječnog FER-ovca, FPZG-ovca, FFZG-ovca i studenata drugih fakulteta. No ni učenici nisu stajali sa strane pa administriraju Prosječni miočan‘.

Naravno da se to vrlo brzo proširilo i na prosječne rvatine, prosječne babe, Dalmatinca i tako dalje.